Albansko izdanje Figure neprijatelja predstavljeno u Tirani

Knjiga Figura e armikut: ripërfytyrimi i marrëdhënieve shqiptaro-serbe promovisana je u petak, 1. jula, u albanskom Ministarstvu kulture. Urednici ovog izdanja su Rigels Halili, Armanda Hysa, Adriana Zaharijević i Aleksandar Pavlović, a izdavač je Qendra Multimedia iz Prištine. Knjiga Figura e armikut predstavlja albansko izdanje zbornika radova koji je prethodno, u izdanju Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i KPZ Beton, objavljen na srpskom jeziku pod naslovom Figura neprijatelja: preosmišljavanje srpsko-albanskih odnosa. U knjizi je sakupljeno 24 članka srpskih i albanskih autora od kojih svaki na svoj način preispituje uvrežene negativne stavove i predrasude između dva naroda. Promocija je održana u albanskom Ministarstvu kulture, uz prisustvo niza istaknutih intelektualaca i uticajnih ličnosti, kao što su Miroljub Zarić, ambasador Srbije u Tirani, dr Odeta Barbullushi, zamenica ministra spoljnih poslova Albanije i drugi. Po rečima urednika i komentatora, reč je o dosad najopsežnijem uvidu u srpsko-albanske odnose koji je dostupan na albanskom jeziku, i takav nudi veoma potreban kritički pogled na uvrežene stavove o vekovnom međusobnom neprijateljstvu.

Kao što su urednici izdanja istakli u Predgovoru i na samoj promociji, knjiga je nastala iz čvrstog uverenja da je teorija duboko politična i istovremeno predstavlja integralni deo okvira za razmišljanje o političkim problemima i idejama, a ima za cilj da ponudi kritički zasnovan uvid u politike prijateljstva. Prema autorima studije, tekuće neprijateljstvo između Srba i Albanaca uspostavljeno je tek u poslednjoj četvrtini devetnaestog veka. Tokom duge istorije međusobnih odnosa zabeleženo je mnoštvo primera pozitivnih percepcija između Srba i Albanaca, zajedničkog poštovanja istih patrijarhalnih vrednosti, međusobne saradnje i slično. Grupa intelektualaca okupljena u zborniku Figura neprijatelja/Figura e Armikut zalaže se stoga za reafirmisanje ovih pozitivnih primera i promovisanje prijateljstva između dve nacije.

Detaljne izveštaje o predstavljanju zbornika u Tirani preneli su i albanski štampani i elektronski mediji: http://www.balkanweb.com/gazetashqiptare/figura-e-armikut-si-u-bene-shqiptaret-nga-heronj-ne-torturues-ne-serbi/

http://www.pasqyre.al/kryesore/figura-e-armikut-shqiptaret-ne-serbi-nga-heronj-ne-njerez-te-eger/