Angažujući refleksivnost, reflektujući angažman (2016)

Nosilac projekta: Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd
Trajanje projekta: jun 2016 – decembar 2016
Koordinatori projekta: Gazela Pudar Draško

Tekuća transformacija naučnih institucija u Srbiji i regionu i njihova sve veća zavisnost od evropskih fondova zahtevaju hitno umrežavanje naučnika u regionu radi poboljšanja kvaliteta i važnosti naučnog rada i sistemskog rešavanja problema društvenih nauka u Srbiji. Institut za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda godinama sistematski nastoji da promoviše društvenu teoriju, organizujući konferencije, javne debate i tribine u kojima su učestvovala neka od najvećih svetskih naučnih imena poput Džudit Batler, Ulriha Beka, Rodžersa Brubejkera, Volfganga Štreka, Rut Vodak i drugih.

Istovremeno, Institut promoviše regionalnu saradnju, pa je tako kroz projekat Figura neprijatelja prvi put uspeo da okupi tridesetak mahom mlađih srpskih i albanskih istraživača iz zvaničnih institucija, koji rade na zajedničkoj temi srpsko-albanskih odnosa i teže uspostavljanju trajne naučne i kulturne razmene u regionu. Aktivnosti Instituta na projektu su usmerene na ostvarenje strateške vizije utemeljenja međunarodne mreže za studije angažmana koji bi pod jednim kišobranom okupila naučnu zajednicu koja će podsticati javni angažman i kritičko mišljenje, aktivno raditi na proširenju domena javnih debata, zalagati se za emancipaciju građana u političkom i obrazovnom smislu i njihovo veće učešću u društvenom životu.

Rezultat projekta je Platforma za studije angažovanosti za period 2017-2021, koja sistematski predstavlja aktivnosti usmerene na ostvarenje međunarodnih studija angažmana. Platformu možete preuzeti OVDE.

Projekat su sproveli Institut za filozofiju i društvenu teoriju u partnerstvu sa istraživačima iz regiona i udruženjem KPZ Beton iz Beograda, a uz podršku Regionalnog programa za promociju istraživanja (RRPP) i Švajcarske agencije za saradnju i razvoj (SDC).