Ante Tonči Vladislavić: Drugarica à la mode: odevanje i moda u Zagrebu od 1945. do 1960. godine

Povod predavanja je izložba profesora Vladislavića u prostorijama Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu.

Ante Tonči Vladislavić bavi se modnim, odevnim i tekstilnim dizajnom, oblikovanjem kostima za film, pozorište i TV, kao i pedagoškim radom i teorijom mode. Predavao je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, a trenutno je profesor i dekan na Akademiji primenjenih umetnosti Univerziteta u Rijeci.

Sa studentima je realizovao mnoge uspešne projekte: modni projekat „Moda-Etno-Moda“, kao i projekat „Oko geometrije“ predstavljenih u zemlji I inostranstvu (Bijenale dizajna u St. Etiennu, Francuska, Bijenale Torino 2000, izložba „Moda ed Arte“, Trst itd.). Pokretač je ili voditelj više značajnih projekata vezanih za modu, kao što je „Bijenale modne fotografije“ (Varaždin). U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Zagrebu realizovao je izložbu „Drugarica a la mode“ o odevanju i modi u Zagrebu u razdoblju od 1945. do 1960. godine.

Kao modni dizajner najviše deluje u području indstrijskog dizajna. U svojstvu dizajnera i art direktora oblikovao je mnoge modne kolekcije za industriju, kao i modne linije: „Ricerche di Enrico Coveri“, „Uncovered“, „Heruc 1889″ za modnu kuću Heruc iz Zagreba. U pozorištu i na filmu je realizovao mnoge kostimografije, a za kostimografiju u filmu “Svjetsko čudovište“ Gorana Rušinovića  dobio je Zlatnu arenu na filmskom festivalu u Puli ( 2003.). Poseban mu je interes teorija mode. Autor je knjige “Kultura odijevanja“, ko-autor knjige “Moda“, kao i mnogih tekstova i studija o modi.

Apstrakt predavanja