Damir Imamović: Sevdah kao diskurs

Stari  arapski  prevodioci  koristili  su  reč  sevda  kada  je  trebalo  prevesti  grčku  reč  melanholija. Danas, sevdah  jednostavno znači ˗ ljubav. No, sevdah je i muzičko-poetski  žanr  nastao  susretanjem tradicija  istoka  i  zapada  na  Balkanu.

Sevdah kao melopoetski žanr nosi tragove mnoštva manjih repertoara, žanrova i načina izvođenja, te prečesto zbunjuje raznolikošću i protivrečnostima. Ipak, danas se govori o jedinstvenom korpusu pesama, umetničkih procedura i određenom „duhu sevdaha“. SevdahLab Damira Imamovića istraživanje je usmereno upravo na to kako se formiralo to „jedinstvo“, taj specifični „diskurs sevdaha“.

Predavanje će se baviti kretanjima koje su relevantne za južnoslovensku usmenu poeziju, muzičku kulturu Balkana, kao i kulturu i politiku identiteta. Mesto  njegovog  najvećeg  procvata  prostor  je  današnje  Bosne  i Hercegovine, a  Radio  Sarajevo  je legendarni  medij  koji  je  uspeo  ujediniti  tradicije  slovenskih  balada, putujućih otomanskih ashika, evropskog romantizma 19. veka i moderne orkestracije.

Damir Imamović (1978) rođen je u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, u porodici legendarnog majstora sevdaha Zaima Imamovića i basiste, autora, pevača i producenta Nedžada Imamovića i od najranijih dana u kontaktu je s ovom tradicionalnom umetnošću, a potpuno joj se posvećuje nakon studija filozofije.

Od 2005. godine počinje sa solo nastupima (vokal i gitara) nakon čega formira svoj prvi Trio s kojim snima dva zapažena albuma. Slede i nastupi s Bojanom Zulfikarpašićem,  Ericom Vloeimansom, Jadrankom Stojaković, snimanja s Vlatkom Stefanovskim, Hüsnü Şenlendiricijem, Frenkiem, kao i nastupi u prestižnim svetskim dvoranama kao što su Concertgebouw (Amsterdam), Kennedy Centre (Washington DC), Kolarac (Beograd), BKC (Sarajevo), Cankarjev dom (Ljubljana), CRR (Istanbul)… Nakon dva CD-­a solo, 2012. snima prvi album sa Sevdah Takhtom Damira Imamovića u kojem svira sa Ivanom Mihajlovićem i Nenadom Kovačićem.

O njegovom radu i filozofiji sevdaha Marina Andree snimila je dokumentarni film Sevdah (2008). Pored nastupâ, aktivan je i kao istraživač, predavač i edukator u okviru programa radionica i predavanja SevdahLab u kojem izlaže historiju, estetiku i zanatske tajne sevdaha kao tradicionalne umjetnosti.