Danijela Majstorović: Od Dejtona do Brisela preko Tuzle: ekonomsko restrukturisanje kao diskurs/praksa evropeizacije u Bosni i Hercegovini posle 2014. godine

Političke i ekonomske transformacije tokom izgradnje mira i države u postdejtonskoj BiH rezultirale su nefunkcionalnom, podeljenom i osiromašenom zemljom u dubokoj društvenoj krizi. Međunarodne kao i domaće političke elite pokušavale su na različite načine da upravljaju ovom krizom, prve kroz finansijsku pomoć u kombinaciji s merama nametnutim odozgo, a domaće kroz institucionalizovani etnički nacionalizam i klijentelizam – oba omogućena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Artikulišući zahtev za širom društvenom pravdom, protesti i plenumi iz 2014. godine iskazali su resantiman, kako spram etničkih podela tako i spram korupcije nastale u postdejtonskoj političkoj ekonomiji. Većina političara u BiH proteste i plenume videla je kao pretnju poretku, dok se ujedno otvarao i prostor za promovisanje tzv. reformske agende od strane EU.

To je bilo najočitije u tzv. „Kompaktu za rast i zaposlenje“ čiji cilj je bio da revitalizuje bosanskohercegovački put ka evropskim integracijama. Analiza Kompakta, kao i levih i liberalnih odgovora na ovaj dokument pokušava da dijagnostikuje postdejtonsko političko polje, naročito u periodu nakon protesta 2014, ukazujući na neke slepe mrlje ali i na načine na koje su se otvorile mogućnosti za društvenu promenu u zemlji, za mišljenje o budućnosti BiH mimo „Dejtona“ i „Brisela“, preko Tuzle, kao sinegdohe novog vremena.

Danijela Majstorović je vanredna profesorka lingvistike i kulturoloških studija na Odseku za anglistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Između 2012. i 2013. bila je istraživačica na Univerzitetu Kalifornije Los Anđeles, kao stipendistkinja Fulbrajtove fondacije, te istraživačica Kanadskog istraživačkog direktora za kulturološke studije na Univerzitetu u Alberti tokom 2013. i 2014. Objavila je preko 25 naučnih članaka u međunarodnim i domaćim časopisima. Koautorka je monografije Youth Ethnic and National Identity in Bosnia and Herzegovina: Social Science Approaches (2013), te autorka monografija Diskursi periferije (2013) i Diskurs, moć i međunarodna zajednica (2007)Priredila je dva zbornika Living With Patriarchy: Discursive Construction of Gendered Subjects Across Cultures (2011) i Kritičke kulturološke studije u postjugoslovenskom prostoru (2012).