Demokratija i kosmopolitizam za sutra

U Evropi, kao i u ostalim delovima sveta, mogu se primetiti sledeće osnovne tendencije: očigledni rast „populizma“ (koji dovodi u pitanje političko predstavljanje, ekonomske nejednakosti i socijalnu nepravdu), rastuća napetost između „migrantske krize“ (koja se tiče i pristupa radnom tržištu i nacionalnom građanstvu), sve veće tenzije oko „problema granica“ (koji se često manifestuje kao izgradnja stvarnih zidova), i, last but not least, pogoršanje „ekološke krize“ bez presedana (sa kojim čitavo čovečanstvo mora da se suoči, na kolektivan način). Zbog tih osnovnih tendencija je nužno da se iznova tematizuje odnos između demokratije i kosmopolitizma, kao i odnos između građanstva i globalnih prava. Kakvu demokratiju i kakav kosmopolitizam treba zahtevati za sutra? Pod demokratijom uglavnom podrazumevamo „vladavinu naroda“; međutim, ne bi li u njoj trebalo videti „osvajanje političkih prava“, kao što sugeriše Catherine Colliot-Thélène? Kosmopolitizam uglavnom izjednačavamo sa čovekom koji je „građanin celog sveta“ i sa nužnošću da se osnivaju pravne institucije koje su sposobne da zadovolje taj zahtev; ipak, ne bi li kosmopolitizam trebalo da tumačimo, kao što čini Michaël Fœssel, kao zahtevanje pravde u jednom nužno nesavršenom svetu?

Catherine Colliot-Thélène je profesorica filozofije na Univerzitetu Ren-1, i članica je Univerzitetskog instituta Francuske. Objavila je knjigu „Demokratija bez demosa“ (2011).

Michaël Fœssel je profesor filozofije na Politehničkoj školi, i član je Univerzitetskog instituta Francuske. Objavio je knjigu „Posle kraja sveta. Kritika apokaliptičnog uma“ (2013).

Igor Krtolica je filozofski istraživač i predavač vezan za Institut za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu. Objavio je knjigu „Gilles Deleuze“ (2015).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Debata:

DEMOKRATIJA I KOSMOPOLITIZAM ZA SUTRA

7. decembar u 18.00h
Francuski Institut u Srbiji (Knez Mihailova 31)

Učestvuju: Catherine Colliot-Thélène (Université Rennes-1, Institut Universitaire de France); Michaël Fœssel (École Polytechnique, Institut Universitaire de France); Igor Krtolica (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne)

 

7. decembar u 10.00h
Institut za filozofiju i društvenu teoriju (Kraljice Natalije 45), sala na IV spratu

Catherine Colliot-Thélène

DEMOCRACY, BETWEEN POWERS AND RIGHTS

Michaël Fœssel

TO BE A WORLD CITIZEN : POLITICAL HORIZON OR ABYSS?