Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Anja Vujović i Sara Nikolić: Draži zajedništva: senzorni pristupi prostornim zajedničkim dobrima

16 decembra 2020. 12:00 - 14:00

Kroz diskusiju o tekstu "Draži zajedništva: senzorni pristupi prostornim zajedničkim dobrima" autorke će ukazati na važnost čula, sećanja i življenih svetova u proizvodnji društvenih prostora. U ovom tekstu one uzimaju u obzir dva urbana fenomena koja proširuju teorijske domete koncepta prostornih zajedničkih dobara – zajedničke prostore unutar velikih stambenih naselja i skvotirane prostore. U biti različiti – inkluzivni zajednički spoljašnji prostori nasuprot opreznoj zatvorenosti skvotiranih objekata – ova dva fenomena otelovljuju kapacitet za društveni angažman, omogućujući praktikovanje zajedništva. Uzimajući u obzir dinamičnu prirodu prostornih zajedničkih dobara, senzorni pristupi obećavaju doprinos njihovom razumevanju.

Kako bi prikazale efemernost urbanih prostornih zajedničkih dobara i življena iskustva njihovih slučajnih korisnika, autorke se oslanjaju na senzobiografske šetnje, mapiranje senzornog, zajedničko izvođenje i elicitaciju predmeta, koristeći građu prikupljenu u Beogradu i Poznanju.

Sara Nikolić je istraživačica na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i studentkinja doktorskih studija etnologije i antropologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Oslanjajući se na metode kritičke i senzorne etnografije, istražuje načine i kulture urbanog stanovanja, kao i post-tranzicijski odnos prema prostornim zajedničkim dobrima i samoupravljanju u novobeogradskim blokovima.

Anja Vujović je diplomirana etnološkinja i antropološkinja. U skladu sa istraživačkim interesovanjima, promišlja načine na koje se ljudi organizuju i kako konceptualizuju rad, radni prostor i proces stvaranja uz pomoć metoda organizacione, vizuelne i antropologije angažovanja i umetnosti.

Detalji

Datum:
16 decembra 2020.
Vreme:
12:00 - 14:00
Web sajt
https://zoom.us/meeting/register/tJwkceCspj8pGNw9S_hucto_LypKvUfI9p-w

Mesto

Online

Organizator

IFDT