Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Desiree Željka Milošević: Ekologija i Internet – da li Internet može da pomogne da reši ekološka pitanja?

21. aprila 12:00 - 14:00

Tokom predavanja ćemo predstaviti trendove UN SG 13 i otvoriti pitanje kako da kreiramo našu budućnost, izvore energija i sačuvamo planetu? Ujedinjene nacije su postavile cilj, koji nastoje da ostvare do 2030. godine (SG 13), a odnosi se na klimatske promene i globalnu krizu ekologije društva.
Zato ćemo tokom predavanja pokušati da objasnimo u kakvom su odnosu ekologija i internet i šta možemo da uradimo povodom antropogenih klimatskih promena na geologiju planete i njene ekosisteme. Ali, nastojaćemo da razumemo pojam Internet of Things i kako je on deo rešenja.

Zalaže se za javnu politiku interneta i pružanje mogućnosti da Internet ostane otvoren i dostupan svim korisnicima širom sveta. Pomaže u postizanju veće koordinacije i razumevanja između tehničke, preduzetničke, korisničke zajednice i zakonodavaca; konsultuje kreatore politika; nastoji da osigura zajedničke resurse – da Internet kao komunikaciona tehnologija nadmašuje troškove potencijalne zloupotrebe i prekomerne regulacije.

Prvi put je izabrana 2004. godine u Odbor poverenika Internet društva, neprofitne organizacije sa misijom: Internet je za sve, kao i u Odbor računarskih profesionalaca za društvenu odgovornost. Bila je specijalni savetnik podsekretara Ujedinjenih nacija Saveta za upravljanje Internetom. Bavi se volonterskim radom i prikuplja sredstva za mnoge različite lokalne i globalne internet zajednice, organizacije i institucije kako bi Internet bio otvoren i dostupan.

Tokom dve decenije produktivne interakcije sa pionirima Interneta, regulatorima, međuvladinim liderima, akademicima, umetnicima i aktivistima širom sveta, stekla je jedinstveni skup iskustava pomoću kojih danas rešava složene međusektorske izazove tehničke koordinacije i upravljanja internetom.

Trenutno radi kao Viša savetnica za javnu politiku i međunarodne odnose u Afilias Inc i kao direktorka Internet društva Srbije, ali i kao i članica, predsednica i konsultantkinja mnogih upravnih odbora: Internet Society (ISOC), Share fondacija, Open Rights Group UK i Internet Society UK England Chapter.

Detalji

Datum:
21. aprila
Vreme:
12:00 - 14:00
Web sajt
https://zoom.us/meeting/register/tJUpf-usqTIiEtNeRY2TOmwFz1157eyF_pPG

Mesto

Online

Organizator

IFDT