Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Dušan Spasojević i Zoran Stojiljković: Između uverenja i interesa: ideologije i organizacija stranaka u Srbiji

18 novembra 2020. 12:00 - 14:00

Ova knjiga predstavlja svojevrsnu sažetu istoriju stranaka u Srbiji od 1990. do danas jer prikazuje razvoj partijski sistem u proteklih trideset godina. Razvoj se prati duž linija političkih podela: kako su se menjala najvažnija pitanja, te kako su se u odnosu na njih postavljali akteri (stranke i lideri) i kako je razrešenje nekih pitanja uticalo na otvaranje novih. Uprkos tezi da partije u Srbiji nemaju ideologiju, autori uočavaju relativno jasne ideološke ili vrednosne pozicije, a razumevanje tih pozicija pruža bolji uvid u ponašanje aktera.

U knjizi se polazi od teze da se politika u Srbiji može razumeti i pomoću njene vrednosne dimenzije. Tu dominiraju pitanja povezana sa našim (kolektivnim) identitetom: gde kao društvo pripadamo; koje su nam osnovne vrednosti; šta je poželjan ishod tranzicije? Glavna linija vrednosnog konflikta vidi se kao takmičenje između modernističkih i tradicionalističkih struja u domaćoj politici. 

Na osnovu vrednosne dimenzije se mogu razumeti i razlike u organizacijama političkih stranaka u Srbiji. Građanske i modernističke stranke imaju otvorenije, participativnije strukture, sa povremenim pluralističkim i kompetitivnim izborima. Sa druge strane, tradicionalističke stranke su homogene, monolitne i zasnovane su na popularnom lideru. Ovim pristupom se analiziraju i nove populističke i ne-partijske organizacije koje postaju sve uticajnije u Srbiji.

Dušan Spasojević je vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu. Osnovna polja njegovih interesovanja su političke partije, teorija socijalnih rascepa, civilno društvo, populizam i proces tranzicije u postkomunističkim društvima.

Zoran Stojiljković je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu. Istražuje političke procese i konflikte u tranzicionim društvima, partije i partijske sisteme, sindikate i socijalni dijalog, političku participaciju i društvene pokrete i incijative.

Detalji

Datum:
18 novembra 2020.
Vreme:
12:00 - 14:00
Web sajt
https://zoom.us/j/97361719414

Mesto

Online

Organizator

IFDT