Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Politička akcija: seminar sa Majklom Volzerom

29. oktobra 16:00 - 18:00

Knjiga Majkla Volzera Politička akcija: praktični vodič za politiku pokreta na pravi način ilustruje u kojoj meri pronicljiva literatura može stvoriti utisak da istorija ima tendenciju da se ponavlja.
Knjiga je prvobitno objavljena 1971. godine, odmah nakon američkog bombardovanja Kambodže. Kao što se autor priseća u predgovoru za reizdato izdanje iz 2019. godine, ovo vreme je obeležilo osećaj razočarenja spram velikog talasa aktivizma koji se dogodio u prethodnoj deceniji. S obzirom na to koliko je knjiga i danas relevantna, moglo bi se tvrditi da ovaj osećaj sveprisutnog cinizma zapravo nikada nije prestao da se perpetuira unutar levičarskih pokreta. Volzerova Politička akcija bavi se ovim problemima na pristupačan, a opet mudar način. Iako je njegova glavna preporuka budućim angažovanim akterima da usredsrede svoju pažnju na konkretna pitanja

i argumente i prihvate činjenicu da ovaj pristup ne mora nužno voditi ka velikim teorijama društvenih promena, Volzerovi uvidi ipak uspevaju da umaknu sve izraženijoj fragmentaciji javne sfere koja je generisana unutar različitih neoliberalnih režima. Volzer je u mogućnosti da izbegne ovu opasnost time što ukazuje na inherentnu društvenost susreta oko urgentnih pitanja koja naposletku može transformisati Ja u Mi i generisati jedan dugotrajan osećaj obavezanosti. To je možda razlog zašto je ova knjiga tako dobro ostarila: ona traži od nas da reflektujemo o vezi između radikalne promene i (praktičnih) činova koje angažovana grupa treba da poduzme da bi ostala angažovana. Ovaj seminar sa Majklom Volzerom baviće se ključnim uvidima knjige u svetlu njihove kontinuirane relevantnosti za današnji trenutak.

Godišnji seminar Horizonti slobode se organizuje u saradnji sa Centrom za napredne studije jugoistočne Evrope.

Majkl Volzer je u novom broju časopisa Filozofija i društvo (XXXI/3)objavio članak Proportionality and responsibility.

Detalji

Datum:
29. oktobra
Vreme:
16:00 - 18:00
Web sajt
https://zoom.us/j/93531254887

Mesto

Online

Organizator

IFDT