Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Ivana Dobrotić: Politike skrbi za djecu predškolske dobi, rodne i društvene nejednakosti: Srbija u komparativnoj perspektivi

24. februara 14:00 - 16:00

Politike skrbi za djecu predškolske dobi, odnosno pristup dobro plaćenim roditeljskim dopustima te priuštivim i kvalitetnim uslugama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja nužan je za ravnopravno sudjelovanje roditelja na tržištu rada i u skrbi te omogućavanje jednakih mogućnosti svakom djetetu. Unatoč tome, u mnogim zemljama brojni roditelji i djeca nemaju (adekvatan) pristup tim mjerama, a takav se ishod direktno povezuje sa samim shemama dopusta i usluga. U predavanju se sagledavaju politike skrbi za djecu predškolske dobi u Srbiji. Stavljaju se u komparativnu perspektivu, ukazujući na njihovu nedovoljnu inkluzivnost i rodni dizajn, kao i slabi potencijal da transformiraju rodne i društvene nejednakosti u mogućnostima te praksama skrbi i zaposlenosti. Naglasak će biti na „rastućoj nevidljivoj većini“, odnosno roditeljima koji su uslijed transformacija na tržištu rada (rastuće nezaposlenosti, prekarizacije, stagnacije plaća) sve slabije povezani s tržištem rada i u ranoj su fazi roditeljstva u povećanom riziku od (djelomičnog) „ispadanja“ s tržišta rada i iz sustava socijalnog osiguranja. Stoga imaju vrlo ograničene mogućnosti usklađivanja obiteljskih obaveza i plaćenog rada, a što često prati izloženost diskriminatornim praksama na tržištu rada te teške financijske prilike obitelji.


Ivana Dobrotić je Marie Curie Fellow na Sveučilištu u Oxfordu, Odjelu za socijalnu politiku i intervencije, gdje vodi projekt “Socijalne i rodne nejednakosti u skrbi: politike usmjerene skrbi za djecu te roditeljske prakse u post-jugoslavenskim zemljama i uloga javnopolitičkih ideja” te izvanredna profesorica komparativne socijalne politike na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njezino podučje istraživačkog interesa je kompartivna socijalna politika, a posebice obiteljska politika i politike skrbi te pitanja rodne neravnopravnosti i društvenih nejednakosti. Urednica je Annual Review of Leave Policies & Related Research, a njezini su članci objavljeni u časopisima poput Social Politics: International Studies in Gender, State & Society, Social Policy & Administration; European Societies; Europe-Asia Studies; Southeast European & Black Sea Studies and International Journal of Sociology & Social Policy.

Detalji

Datum:
24. februara
Vreme:
14:00 - 16:00
Web sajt
https://zoom.us/meeting/register/tJIkdOyuqTsrEtBSpZ9-aGVRKriUCqS8gso7

Mesto

Online

Organizator

IFDT