Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Jelena Vasiljević i Bojana Radovanović: Koncepti i prakse solidarnosti i filantropije: sličnosti i razlike

14. aprila 12:00 - 14:00

Interes za pojmove i društvene prakse filantropije i solidarnosti dolazi iz različitih naučnih disciplina, koje se često ne preklapaju i „ne slušaju“. Filantropija se definiše kao dobrovoljna aktivnost za opšte dobro i podrazumeva ulaganje privatnih resursa u dobrobit drugih ljudi, lokalne zajednice ili društva u celini. Solidarnost se odnosi na prakse kada smo spremni da snosimo odgovornost i posledice zalaganja za druge s kojima prepoznajemo sličnost ili s kojima delimo interese. Ona podrazumeva osećaj zajedništva i delovanje kao posledicu toga. Za razliku od filantropije, na koju se često, mada ne isključivo, gleda kao na izraz altruizma, solidarnost se obično opisuje kao politički motivisan čin.
U periodima akutnih nacionalnih ili globalnih kriza, poput one koju je stvorila pandemija kovid-19, vidimo da se mnoge prakse koje uobičajeno smatramo filantropskim, poput doniranja novca i volontiranja u organizacijama i inicijativama koje pružaju podršku ljudima pogođenim krizom, opisuju terminima solidarnosti. To sugeriše da su filantropija i solidarnost usko povezani pojmovi, iako mogu imati međusobno isključujuće konotacije, ključne za njihovo definisanje. Međutim, dok postoje brojne teorijske studije o filantropiji i u nešto manjoj meri o solidarnosti, naučna istraživanja koja uzimaju u obzir oba ova pojma gotovo da ne postoje. Ovo predavanje ima za cilj da istraži sličnosti i razlike između filantropije i solidarnosti, fokusirajući se kako na same pojmove, tako i na društveno-političke prakse diskurzivno određene kao filantropska ili solidarna dela. Tri glavna pitanja vode naše istraživanje: Kako su solidarnost i filantropija koncipirani u okviru akademskog diskursa društvenih nauka? Koji su konteksti i načini upotrebe koji ove pojmove čine ponekad kompatibilnim i preklapajućim, a ponekad (čak češće) nepomirljivim? Koje društveno-političke prakse imenujemo kao filantropske, odnosno solidarne?

Jelena Vasiljević je viša naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. Doktorirala je na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Akademsko uporište joj je u političkoj antropologiji i studijama građanstva. U dosadašnjim istraživanjima bavila se politikama građanstva i državljanstva u zemljama bivše Jugoslavije, debatama o kulturi i pravu, politikama sećanja i pamćenja, istraživanjem medijskih narativa u kontekstu raspada Jugoslavije i ratova iz 1990-ih. Trenutno se najviše zanima za teme političke solidarnosti, aktivističkog građanstva i društvenih pokreta na Balkanu. Radila je kao istraživačica i stipendistkinja na Univerzitetu u Edinburgu i na Univerzitetu u Gracu. Autorka je monografije Antropologija građanstva (Mediterran i IFDT, 2016; nagrada Etnografskog instituta SANU za najbolju monografiju iz oblasti etnologije i antropologije) i više desetina naučnih i stručnih radova. Deo je ekspertskog tima BiEPAG (The Balkans in Europe Policy Advisory Group).

Bojana Radovanović je naučna saradnica u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i koordinatorka Laboratorije za studije filantropije, solidarnosti i brige – SolidCare Lab. Doktorirala je u oblasti studija razvoja na Univerzitetu u Kembridžu. U okviru svog doktorata, pod nazivom Davanja pojedinaca: teorijske rasprave i pokazatelji iz Srbije i Kanade, sprovela je anketno istraživanje o formalnoj i neformalnoj filantropiji u Srbiji. Objavljivala je o volontiranju, društvenoj angažovanosti, pristupu zasnovanom na sposobnostima i ljudskom razvoju. Njen rad pod nazivom „Konceptualizacija i merenje filantropije. Pokazatelji iz Srbije“ nagrađen je kao najbolji rad na 9. konferenciji Evropske mreža istraživanja filantropije (ERNOP) održane 4. i 5. 07. 2019. godine u Bazelu, Švajcarska.

Detalji

Datum:
14. aprila
Vreme:
12:00 - 14:00
Web sajt
https://zoom.us/meeting/register/tJUlf-GtrzojGtSjsTpgEswpHysRG8CxCJ5M

Mesto

Online

Organizator

IFDT