Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Kristen Ghodsee, Koledž Baudoin, Bransvik, SAD

Kristen Ghodsee (Koledž Baudoin, Bransvik, SAD)


Institut za filozofiju i društvenu teoriju

Leva strana istorije: pamćenje žrtava komunizma posle krize kapitalizma

Džordž Orvel je jednom rekao: „Ko kontroliše prošlost, kontroliše i budućnost. Ko kontroliše sadašnjost, kontroliše i prošlost.“ Savremene politike sećanja i komemoracije u Istočnoj Evropi podsećaju na to da se istorija jednako tiče onog što se zbiva danas kao i onog što se dogodilo pre sedamdeset godina.

Specifičan oblik istorijske amnezije prisutan je u raznim zemljama bivšeg Istočnog bloka. Od početka globalne finansijske krize 2008. godine, konzervativni političari u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Bugarskoj insistiraju na Praškoj deklaraciji, smelom programu koji izjednačava nacističke i komunističke zločine, predstavljajući istočnoevropske zemlje kao nesrećne žrtve udvojenog totalitarizma.

U novija vremena, komemoracije i spomenici odaju počast žrtvama komunizma – čak i onima koji su i sami činili gnusne zločine. Trenutak u kojem se odigravaju ove inicijative koje doprinose stvaranju novog javnog pamćenja nije slučajan. Sada, kada kapitalizam doživljava najgore globalne šokove od doba Velike depresije, čini se da političke i ekonomske elite veruju da je više nego ikada pre važno propovedati o zalima levih alternativa.

Detalji

Datum: