Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Panel diskusija: Kriza i oporavak, od ranjivosti do autonomije

3. marta 12:00 - 14:00

Početak marta 2020. godine već se izvesno vreme obeležava kao početak jedne duboke krize, koja je ubrzo dobila i ime, „korona-kriza“. Mnogo toga je rečeno i napisano o njenim razmerama, koje su pandemijski dotakle sve dimenzije života, kako pojedinaca, tako i čitavih država. U proteklih godinu dana uzdrmani su zdravlje, zdravstveni sistemi, rad, školovanje, blizina i bliskost, kretanje, svakodnevni mikroplanovi i planiranje uopšte. Čitavi svetovi preselili su se u virtuelni prostor. To je uticalo na sposobnost građana da reaguju na postupke vlasti i na njihovu sposobnost da u sebi nađu drugačije oblike solidarnosti. Pandemija nas je temeljno uzdrmala, toliko da je o pitanju oporavka potrebno misliti već

sada, iako se kraj krize još ne nazire. Jednako koliko je bilo teško zamisliti dubinu ove krize, i oporavak deluje kao ogroman izazov za zamišljanje. Jedno je izvesno: da bi do oporavka zaista došlo, neće biti dovoljno vratiti se u vreme pre marta 2020. „Plan za život“ zahtevaće da se identifikuju različita iskustva i društveni konteksti, oslanjajući se i na ranjivost i na snagu pojedinaca i zajednica. Stvarni oporavak će od nas tražiti prevrednovanje brojnih aspekata života koje vodimo i promišljanje okolnosti u kojima to činimo, koje su društveno i politički oblikovane.

Na panel diskusiji Kriza i oporavak, od ranjivosti do autonomije kojom sa radom počinje SolidCare laboratorija Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, želimo da pokrenemo razgovor o ranjivosti koja je tokom poslednjih godinu dana postala neizbežno pitanje društvene teorije.Ova kriza nam je pokazala da smo ranjivi svi, ali da su neki ranjiviji na osobene načine koji se moraju društveno uvažiti. Ranjivost se pokazala kao odlika koja nije isključivo vezana za naša krhka i potrošiva tela, već i za zavisnost od nebrojenih društvenih veza koje su tokom krize uzdrmane. Usled svega toga želimo da razgovaramo u sledećim okvirima: da li nas je kriza učinila ranjivima? Ili nam je samo pokazala koliko smo i inače ranjivi? Da li oporavak treba da znači da smo prestali da budemo ranjivi? Kako kriza utiče na participaciju? Da li ćemo, oporavljeni, povratiti punu autonomiju nad svojim delanjem? Koje su sve moguće posledice kriznog usmeravanja akcije koju preduzimamo da bismo dosegli autonomiju? Da li se ranjivost i autonomija isključuju? Hoćemo li, „kada se sve završi“, biti manje izloženi brizi no što je sada slučaj, ili ćemo manje želeti da se o nama stara? Kako da iz ove ranjivosti naučimo nešto o samoj autonomiji?

Ova pitanja ćemo otvoriti 3. marta u 12h preko Zoom platforme.
U razgovoru će učestvovati:

  • Jasna Hrnčić (Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu)
  • Slobodan Cvejić (Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu)
  • Dušan Ristić (Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu)
  • Ljiljana Pantović (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu)

Razgovor će moderirati Aleksandra Bulatović i Adriana Zaharijević

Detalji

Datum:
3. marta
Vreme:
12:00 - 14:00
Web sajt
https://zoom.us/meeting/register/tJYvf-yqpj4tE9WgeLV3bLZog2YajyUlJe2p

Mesto

Online

Organizator

IFDT