Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Luka Janeš: Rubovi psiho-fenomenološkog prostora u doba ekrana i digitalnih medija

21. oktobra 12:00 - 14:00

Doba slike, ekrana i strujnih krugova koji putem društvenih mreža i digitalnih medija povezuju, a ponekad i nadilaze ljudske psihičke fenomenološke prostore, transmutirajući ih u sfere simulakruma (Baudrillard) koje postaju naizgled realnije od empirijskih domena direktnog fizičkog suodnošenja i dijaloga, kao bitnu problematiku kristalizira onu rubova ljudskog psihičkog identiteta usred avatariziranja i tehniciziranja ljudskog bića. Stoga će se u ovom predavanju problematizirati presjeci onog životnog i digitalnog, u pokušaju da se razotkriju fenomenološki i ontološki rubovi onog čovječnog per se, pri čemu se nameće pitanje može li se ideal aletheie (Heidegger), dakle neskrivenosti, odvijati u prostranstvima digitalnih mreža, odnosno može li platforma on-line agora omogućivati i aktualizirati ono korijensko ljudsko – dinamično, integrativno, istinito i slobodno podneblje, ili nas odvodi nadalje u domene tehnicizirane psihe – pasivizirane i otuđene od životnog (Schweitzer, Jurić), evolucijskog, povijesnog i svjetovnog zajedništva. U kontekstu dominacije vizualnosti, slike i identitarnih simbola, u fokus rasprave bit će postavljena i nezaobilazna problematika narcizma (Kohut), te niz psihopatoloških sekvenci koje dotični fenomen inhetrentno pobuđuje.

2016. godine diplomirao je filozofiju (znanstveni smjer) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu »Poremećaj etičke refleksije: temelji psihijatrije kao paradigma otuđenja« i stekao titulu magistra filozofije. Iste godine upisao je poslijediplomski doktorski studij filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu kojeg je 2018. obranio sinopsis doktorskog rada »Ekoetika Alda Leopolda u perspektivi integrativne bioetike« (mentor: prof. dr. sc. Hrvoje Jurić).

Od 2017. zaposlen je kao stručni suradnik u Sveučilišnom centru za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Zagrebu. Suradnik je Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku i voditelj njegova Znanstveno-istraživačkog odbora za bioetiku i psihu. U akademskoj godini 2019./2020. sudjeluje kao vanjski suradnik u izvedbi seminarskog kolegija »Psihijatrija i društvo«  na studijima sociologije i psihologije na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Član je kruga mladih urednika časopisa Filozofska istraživanja Synthesis philosophica.

Izlagao je na više od pedeset međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova te sudjelovao u radu brojnih međunarodnih radionica. Član je organizacijskih odbora raznih međunarodnih znanstveno-kulturnih manifestacija i međunarodnih studentskih radionica.

Dosad objavio niz prikaza recentnih filozofskih publikacija te 17 stručnih i znanstvenih članaka. Uže područje filozofskog interesa i istraživanja: fenomenologija, hermeneutika, integrativna bioetika, praktička filozofija, ekosofija.

Detalji

Datum:
21. oktobra
Vreme:
12:00 - 14:00
Web sajt
https://zoom.us/j/94132212080

Mesto

Online

Organizator

IFDT