Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Luka Petrović: Dvodimenzionalna koncepcija pravde

24 decembra 2020. 12:00 - 14:00

Dvodimenzionalna koncepcija pravde Nensi Frejzer je pokušaj inkorporiranja dve različite politike – redistributivnih politika i politika priznanja – u jedinstveni pristup. Redistributivne politike javljaju se kao odgovor na ekonomske nepravde i najznačajnije društvene institucije bi trebalo da budu pravedno postavljene, tako da ne dozvoljavaju da slučajnosti i okolnosti presudno određuju društveni i ekonomski položaj ljudi. Stvari koje ne zavise od ljudi samih ne bi trebalo da upravljaju njihovim životnim prilikama, niti predstavljaju legitimna opravdanja za nejednakosti.
Politike priznanja uzroke nepravdi lociraju u nepriznavanju posebnog načina života manjinskih zajednica i liberalnoj „neutralnoj“ državi koja zapravo promoviše način života većinske zajednice. Prema ovakvim pozicijama građanske revolucije su univerzalizovale norme jedine društvene grupe koja se emancipovala tokom građanskih revolucija – belih muškaraca iz srednje klase. Pod plaštom neutralnosti, objektivnosti i nepristrasnosti vrše se različite vrste

opresije, naročito prema ženama, pripadnicima nacionalnih manjina i LGBT zajednici. Radi se o teleološkim teorijama i ovde se ulazi u etičke evaluacije specifičnog načina života i na osnovu toga se prosuđuje da li bi bilo opravdano javno ih priznati.
Zastupam tezu da su politike priznanja pretrpele značajne izmene inkorporiranjem u dvodimenzionalnu koncepciju pravde. Deontološke i univerzalističke pozicije redistributivnih politika proširene su na institucionalne nepravde koje su deo kulturne sfere, čime su politike priznanje izgubile početni smisao. Za razliku od psiholoških stanja na koje je su usmerene politike priznanja, predmet dvodimenzionalne koncepcije pravde su društvene i državne institucije. U osnovi je norma participativnog pariteta, ideja da bi svaki član društva ili neka društvena grupa trebalo da budu jednaki i u mogućnosti da na ravnopravnim osnovama učestvuju u političkom i društvenom životu.

Luka Petrović je student doktorskih studija politikologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Na istom fakultetu završio je osnovne studije, gde je bio student generacije na politikološkom smeru. Master studije politikologije završio je na programu Demokratija i demokratizacija odbranivši master rad na temu „Dve dimenzije pravde: odnos redistributivnih politika i politika priznanja“.
U fokusu njegovih istraživačkih interesovanja nalazi se savremena politička teorija, posebno teorija pravde, politike priznanja i redistribucije, kao i savremene teorije demokratije.

Detalji

Datum:
24 decembra 2020.
Vreme:
12:00 - 14:00
Web sajt
https://zoom.us/meeting/register/tJAlfu-qpzwtGdceUdcJl91FzTO_p7pC7cTk

Mesto

Online

Organizator

IFDT