Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Manifestacija Holokaust: nasleđe fašizma 3 povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta

26. januara 11:00 - 16:00

Uživo prenos na fejsbuk stranici Spomen-parka „Kragujevački oktobar“.

Manifestacija Holokaust: nasleđe fašizma u organizaciji Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ održava se povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta (27. januar). Manifestacija pristupa komemoraciji kroz negovanje mišljenja, znanja i obrazovanja o Holokaustu i njegovim posledica na prostoru Republike Srbije i šire.

Programi manifestacije od 2019. godine kada je prvi put održana, obuhvatali su svedočenja preživelih Holokausta, predavanja, radionice, izložbe, promocije knjiga i razgovore stručnjaka na teme kao što su: vizuelna kultura i stvaralaštvo o Holokaustu u Srbiji, život jevrejske zajednice u Srbiji pre i posle Holokausta, metodologije obrazovanja o Holokaustu, filozofija i Holokaust, kao i o pitanja predstavljanja Holokausta danas.

Program ovogodišnje manifestacije obrađuje stvaralaštvo na temu Holokausta na prostoru bivših jugoslovenskih republika u likovnoj umetnosti, književnosti i filmu. Prema zamisli autora, u fokusu programa su reakcije na Holokaust u našem društvu od kraja Drugog svetskog rata do danas kroz umetnički vredne odgovore koji su nastajali kao samostalne, zaokružene kreacije pojedinaca, a koje kao polazište imaju užase i posledice Holokausta.

Autori programa su Marko Terzić, kustos Muzeja „21. oktobar“ i dr Predrag Krstić, naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Partneri događaja su ShoahLab: Laboratorija za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Savez jevrejskih opština Srbije, Udruženje Centar za primenjenu istoriju, Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Udruženje „Jevrejska digitalna biblioteka“ i Centar za izgradnju mira iz Kragujevca.

Spomen-park "Kragujevački oktobar" osnovan je 1953. godine na mestu gde je u oktobru 1941. godine streljano više hiljada građana Kragujevca – Srba, Jevreja, Roma, muslimana, Makedonaca, Slovenaca i pripadnika drugih nacionalnosti, starosne dobi od dvanaest do šezdeset i pet godina. U okviru Spomen-parka osnovan je, 15. februara 1976. godine, Muzej „21. oktobar" s ciljem prikupljanja, obrađivanja, čuvanja i prezentiranja dokumenta o streljanju i žrtvama, putem izložbi i štampanih publikacija. Misija Spomen-parka "Kragujevački oktobar" je da neguje i čuva uspomenu na ovaj tragični događaj, da pred zahtevima novog vremena stvara svest i edukuje mladi naraštaji da se ovakav zločin više nikada ne ponovi.

ShoahLab: Laboratorija za izučavanje Holokausta osnovana je krajem 2019. godine pri Insitutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i osmišljena kao čvorište disciplinarno i metodski različitih pristupa istraživanju Holokausta. Laboratorija okuplja istoričare, filozofe, sociologe, teoretičare vizuelnih umetnosti, književnosti i savremenih medija – u zajedničkom nastojanju da se rasvetli, razume i objasni jedan nepojmljivi zločin, te njegov značaj i reperkusije za savremenost.

Detalji

Datum:
26. januara
Vreme:
11:00 - 16:00

Mesto

Online