Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Mašan Bogdanovski i Ivan Nišavić: Uživanje i zadovoljstvo u epikurejskom hedonizmu

20 oktobra 2020. 13:00 - 15:00

Epikur (341-270) je smatrao da je njegova filozofija u potpunosti hedonistička. Ali njegovo shvatanje hedonizma nije bilo onakvo kako ga većinom danas smatramo – kao iracionalno prepuštanje svim, a posebno tjelesnim, uživanjima. Naprotiv, on je hedonizam definisao negativno – kao odsustvo bolova i neprijatnosti. Uživanje je posledica takvog stanja. U prvom dijelu predavanja ćemo se pozabaviti istorijatom pojma hedonizma, njegovim nastankom kod filozofa iz Kirene, pa ćemo preko kratkog osvrta na Platonovo odbacivanje hedonizma, doći do Epikurove ideje uživanja kao telosa filozofskih razmatranja. U ovom delu izlaganja nam je cilj da ponudimo valjanu definiciju ili predstavu epikurejske aponia-e i ataraxia-e.  U drugom delu izlaganja bi trebalo da, povrh  istorijske perspektive za različita tumačenja i shvatanja uživanja, ponudimo i izvesnu apologiju epikurejskog razumevanja uživanja. Naročitu ulogu u tome imaće naša smela istorijsko filozofska hipoteza prema kojoj Epikur uživanje ne shvata kao mentalno stanje, već kao afektivnu komponentu odgovarajućih mentalnih stanja.


Mašan Bogdanovski je vanredni profesor na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Rođen je 1970. godine u Beogradu i diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde predaje teoriju saznanja, helenističku filozofiju, Hjumovu filozofiju i filozofiju religije. Autor je knjige Empirizam i Bog: ogled o filozofiji religije u britanskom empirizmu i nekoliko desetina radova iz domena epistemologije, filozofije religije, filozofije duha i jezika i istorije filozofije (helenističke filozofije, ranog modernog skepticizma u Francuskoj i britanskog empirizma). Preveo je i veliki broj knjiga i članaka iz filozofije i društvenih nauka.

 

 

 


Ivan Nišavić (1984) rođen je u Crnoj Gori, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Filozofski fakultet u Beogradu upisuje 2006. godine, gdje takođe završava master studije. Doktorsku disertaciju na temu Epikurova filozofska psihologija brani na istom fakultetu 2019. godine, a naredne godine biva izabran u zvanje naučnog saradnika.

Učestvovao je kao saradnik u nastavi na predmetima Helenistička filozofija i Filozofija obrazovanja odraslih (Andragogija). Autor je nekoliko radova koji se bave helenističkom filozofijom, savremenom epistemologijom, obrazovanjem i etikom, koji su objavljeni u nacionalnim časopisima, dok su pomenute oblasti ujedno i predmet njegovog primarnog interesovanja.

 

 


 

Detalji

Datum:
20 oktobra 2020.
Vreme:
13:00 - 15:00

Mesto

Institut za filozofiju i društvenu teoriju
Kraljice Natalije 45
Beograd, Srbija

Organizator

IFDT