Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Miloš Jeremić: Kako (ne) predavati kritičko mišljenje?

16 novembra 2020. 12:00 - 14:00

Naviknuti na tradicionalnu ulogu nastavnika kao predavača koji tek ponekada vodi dijalog sa nekolicinom učenika ili im postavlja pitanja “za razmišljanje”, kritičko mišljenje je postalo “privezak” koji se zakači za pripremu za čas, projekat i novoproklamovane leptir-kompetencije za demokratsku kulturu. Kada, međutim, odlučimo da prisustvujemo času ili da popričamo sa nastavnikom ne nalazimo kritičko mišljenje ni u tragovima. Zapravo, svako ko praktikuje kritičko mišljenje prepoznaće da je u njegovom nazivu pleonazam. Mišljenje je ili kritičko ili ga nema.
Ovo izlaganje je trebalo da se zove "Nemojte predavati kritičko mišljenje". Gde počne predavanje kritičko mišljenje nestaje. Kako, onda, decu učiti da misle kritički? Za početak, nastavnik mora da bude mislilac, a da bi bio mislilac mora da bude filozof, a filozofija je, kao što znamo, destruktivna, subverzivna i ozbiljno uzdrmava temelje na kojima ponosno stojimo.
Šta je potrebno da radi nastavnik kako bi podstakao mišljenje kod dece? Mora neprekidno da promišlja kritički i da postavlja pitanja koja će učenike izbacivati iz zone komfora, izazivati kognitivni konflikt i izazivati emocije.

Miloš Jeremić je nastavnik filozofije u Požarevačkoj gimnaziji i autor udžbenika za filozofiju. Pionir je metoda kooperativnog učenja i filozofije sa decom u Srbiji. Sarađujući sa Oskarom Brenifijeom, ali i En Šarp nikada nije prihvatio nijednu školu filozofskog mišljenja i filozofskih konsultacija. Tako je, bez namere, napravio novi pristup filozofiji sa decom što je prva primetila profesorka Larisa Retjuskin koja svake godine ovaj pristup predaje na Moskovskom državnom univerzitetu Lomonosov. Svoj pristup filozofiji sa decom Jeremić je promovisao držeći radionice i masterklasove u Italiji, Austrji, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Crnoj Gori, Turskoj i Iranu. Od 2014. do 2017. godine bio je angažovan kao nezavisni ekspert za obrazovanje u Savetu Evope gde je radio u projektnom timu i realizovao internacionalnu obuku nastavnika. Objavio je tekstove u stručnim časopisima i knjigama u Hrvatskoj i Ujedinjenom kraljevstvu, dok je u Poljskoj samo davao intervjue i pisao tekstove koji su popularizovali filozofiju sa decom. Organizovao je Srpsku olimpijadu filozofije 2011. godine koja se održava svake godine do danas, čiji su pobednici učestvovali na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi i imali zapažene uspehe, od počasnih do zlatnih medalja. Član je Međunarodnog žirija Međunarodne filozofske olimpijade. Jedan je od učesnika Uneskovog sastanka na najvišem nivou u Milanu 2011. na kome je kreiran i usvojen dokument Preporuka za nastavu filozofije u Evropi i Severnoj Americi. Ipak, ne zaboravimo najvažnije, odličan je poznavalac hevi metala, roka i bluza, svira akustičnu i električnu gitaru, usnu harmoniku i kazu.

Predavanje je deo ciklusa ""Kako predavati..."" u organizaciji Edulab-a Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Detalji

Datum:
16 novembra 2020.
Vreme:
12:00 - 14:00
Web sajt
https://zoom.us/j/99489447750

Mesto

Online

Organizator

IFDT