Loading Događaji

« All Događaji

Otvoreni razgovori: Kakvo društvo želimo? Kakvu životnu sredinu želimo?

24. maja 10:00 - 13:00

Kakvu životnu sredinu želimo?

Institut za filozofiju i društvenu teoriju pokreće široku javnu diskusiju o tome kakvo društvo želimo i na koji način je moguće ostvariti promene u kontekstu zarobljene države, široko rasprostranjenog klijentelizma, ugroženog političkog pluralizma i minimalnih medijskih sloboda.

Drugi u nizu Otvorenih razgovora postavlja pitanje konkretnih promena koje treba sprovesti da bi se očuvala i oporavila životna sredina.

Koje su to konkretne promene koje treba sprovesti da bismo imali zdravu životni sredinu po meri građana i građanki? Kako stručnjaci sa različitih strana ideološkog spektra vide sistemske inovacije koje predstavljaju izlaz iz sadašnjeg stanja u Srbiji?

Postoji niz podataka koji govore o pogubnim uticajima na životnu sredinu, a na takvo delovanje se nadovezuje i netransparentno donošenje odluka u ovoj oblasti koje otvara prostor za njeno dalje degradiranje.

Želimo da krenemo od toga kakvo bismo stanje želeli u Srbiji 2030. Šta je potrebno promeniti u sistemu, zakonu, monitoringu, praksama i načinu na koji se nadležne institucije bave tim problemom i njegovim posebnim aspektima? Koji su koraci koje treba da preduzmemo da bi do njega stigli i kako mobilisati aktere u tom pravcu? Kakva je odgovornost stručnjaka za takvu mobilizaciju?

Cilj nam je da pođemo od teorijskih postavki ka konkretizaciji različitih skica poželjnog društva, načinima na koje se može zaštititi životna sredine i istražimo postoji li među njima minimalni zajednički sadržalac.

Učesnici:
Vladimir Đurđević
Vladimir Beškoski
Iva Marković
Predrag Momčilović
Hristina Vojvodić
Jasminka Oliverić Young
Aleksandar Macura
Dragana Đorđević
Ratko Ristić

Detalji

Datum:
24. maja
Vreme:
10:00 - 13:00

Mesto

Institut za filozofiju i društvenu teoriju
Kraljice Natalije 45
Beograd, Srbija

Organizator

IFDT