Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Izbori u SAD: političke alternative i novi društveni pokreti

23 oktobra 2020. 18:00 - 20:00

Trećeg novembra 2020. godine održavaju se, prema nepodeljenim ocenama, istorijski izbori u SAD. Ove godine dramatičnom situaciju čini aktuelni predsednik, ali i političke i društvene tenzije unutar SAD. Kriza u Americi je višestruka: zdravstvena, društvena, politička, ekonomska, institucionalna, spoljnopolitička, uskoro možda i pravosudna. Oči ostatka sveta toga dana biće uperene u pravcu zbrajanja većine u elektorskom koledžu. 

Tim povodom, u petak 23. oktobra u 18h u sali Amerikana Doma omladine Beograda, Institut za filozofiju i društvenu teoriju organizuje panel diskusiju “Izbori u SAD: političke alternative i novi društveni pokreti”.

Kompetentni sagovornici, poznavaoci američkih prilika analiziraće politička i ekonomska kretanja, ali i različite društvene pokrete, na levici i na desnici, koji utiču na novo oblikovanje američke politike i društvenih zbivanja. Socijalna nejednakost i rasno pitanje, položaj manjina i pokret nove levice specifični su odgovori na krizu, jednako koliko i populizam, rasizam, beli suprematisti i snaženje ekstremne desnice. Kuda ide američko društvo i kako će se tamošnja kretanja reflektovati na globalne odnose, Evropu i naš region? Da li je kriza doprinela jačanju progresivnog pokreta i možemo li se nadati socijalno solidarnijoj Americi nakon ovih izbora? Koja je uloga SAD prema drugim globalnim silama u ovom momentu i kako će se rezultati izbora odraziti na usloženu geopolitiku situaciju? Možemo li očekivati suštinske razlike u pristupu našem regionu u zavisnosti ko pobedi?


U razgovoru će učestvovati prof. dr Ivan Vujačić, nekadašnji ambasador Srbije u SAD, predsednik Foruma za međunarodne odnose, prof. dr Nemanja Džuverović s Fakulteta političkih nauka u Beogradu, doc. dr Aleksej Kišjuhas s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i dr Đurđa Trajković, alumni Univerziteta u Viskonsinu i gostujuća profesorka na više univerziteta u SAD. Razgovor će moderirati dr Milivoj Bešlin, naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

 

U cilju suzbijanja širenja koronavirusa, maksimalan broj gostiju u publici je ograničen na 30 ljudi. Ukoliko želite da pratite razgovor u prostoru Doma omladine, molimo vas da se prijavite popunjavanjem prijavnog lista.

Detalji

Datum:
23 oktobra 2020.
Vreme:
18:00 - 20:00

Mesto

Organizator

IFDT