Loading Događaji

« All Događaji

Paul Stubbs: Socijalistička Jugoslavija, globalni jug i Pokret nesvrstanih: granice jugocentrizma

7. decembra 12:00 - 14:00

U poslednjih nekoliko godina primetno je obnovljeno interesovanje za pokret nesvrstanih kao primer “alter” ili rane globalizacije. Nesvrstani se mogu posmatrati kao prefigurativna, postnacionalna konfiguracija, zamišljena umrežena zajednica koja istovremeno prekoračuje prostorni poredak nacija-država, ali i na mnogo načina, reprodukuje logiku nacije-dražave u formi Ujedinjenih nacija “light”.
Ovo predavanje želi da ukaže na probleme koji proizlaze iz posmatranja pokreta Nesvrstanih isključivo, ili primarno, kroz izvore socijalističke Jugoslavije, kao i na epistemološke strategije I taktike koje bi mogle da prevaziđu probleme onoga što autor naziva jugocentrizmom.

Ukratko, ponovno ucrtavanje Jugoslavije u globalnu istoriografiju zahteva dvostruko kretanje: vraćanje Jugoslavije u globalne društvene, političke, ekonomske i kulturne odnose, i decentriranje njene pozicije, čime bi se omogućilo da se i druge pozicije analize i borbe uzmu u obzir. Istraživanje koje bi bilo čvrsto ukorenjeno u antikolonijalne borbe Afrike, Azije i Latinske Amerike bilo bi od vitalnog značaja za preispitivanje važnosti pokreta Nesvrstanih.

Pol Stabs (Paul Stubbs) je sociolog iz Liverpula koji od 1993. godine živi i radi u Hrvatskoj. Trenutno radi kao naučni savetnik na Ekonomskom institutu u Zagrebu. Naročito se interesuje za sledeće teme: međunarodni akteri i politička ekonomija socijalne zaštite, prevođenje javnih politika, društveni pokreti, uloga socijalističke Jugoslavije u pokretu Nesvrstanih. Kopredsedava Udruženjem za antropologiju javnih politika pri Američkoj antropološkoj asocijaciji.

Detalji

Datum:
7. decembra
Vreme:
12:00 - 14:00
Web sajt
https://zoom.us/j/94868731176

Mesto

Online

Organizator

IFDT