Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Razgovori među sociolozima: Diskurs neoliberalizma kao oblik moći – Lakanova teorija društvene veze i neoliberalne governmentalnosti

15. aprila 16:00 - 18:00

Diskurs neoliberalizma kao oblik moći – Lakanova teorija društvene veze i neoliberalne governmentalnosti

Krzysztof Świrek i Milan Urošević

Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i Fakultet za sociologiju Univerziteta u Varšavi zajednički organizuju tri online seminara u prolećnom semestru 2021. godine. „Razgovori među sociolozima“ teže komparativnom propitivanju društvenih fenomena karakterističnih za postsocijalistička društva i razmeni istraživačkih iskustava.

Koordinatorke seminara: Adriana Zaharijević i Barbara Bossak-Herbst.

Krzysztof Świrek: Neoliberalizam se može razumeti na zanimljiv način u svetlu teorije diskursa Žaka Lakana. Među četiri tipa diskursa (i četiri tipa društvene veze) koje formuliše Lakan u svom seminaru iz 1969e i 1970e diskurs univerziteta je zanimljivo blizak obliku moći koja sebe prikazuje kao čistu racionalnost. U svojoj prezentaciji ću tvrditi da neoliberalizam kao oblik moći ima specifične odlike koje ga vezuju za diskurs univerziteta. Takođe ću se osvrnuti na efekte koje ovaj oblik moći ima na savremenu subjektivnost. Neoliberalni režim ne funkcioniše kroz tradicionalne mehanizme prisile i tako oblikuje subjekta na specifičan način – projektujući „nezavisnog“, ekonomski racionalnog aktera koji upravlja sobom u kontekstu prekarnog društvenog prostora. U svojoj prezentaciji ću referisati na Lakanovu teoriju društvene veze i teoriju upravljanja Mišela Fukoa ne bi li se osvrnuo na paradoksalne efekte neoliberalne moći na subjektivni nivo.

Milan Urošević: Izlaganje će nastojati da kombinovanjem Fukoove teorije upravljanja sa konceptima iz lakanovske psihoanalize, kao što je koncept “velikog drugog”, istraži uticaj nastanka neoliberalizma na promene u subjektivnosti. Pošto izložimo osnovne pojmove našeg konceptualnog okvira istražićemo neke uticaje neoliberalnih reformi na sferu rada. Potom ćemo preći na sferu kulture i pokazati da nastanak neoliberalizma dovodi do paradigmatične promene u njoj. Naposletku ćemo istražiti uticaj tih promena na sferu subjektivnosti. Pokazaćemo da kao i u slučaju kulture neoliberalni modus regulacije dovodi do nastanka novog modela subjektivnosti te da možemo ocrtati dva osnovna oblika subjektivnosti u dvadesetom veku koja odgovaraju fordističkom i neoliberalnom modu regulacije. Naša osnovna teza će biti da se ti modeli subjektivnosti mogu razlikovati na osnovu toga gde se nalazi figura velikog drugog koju odgovarajući režim upravljanja konstruiše ne bi li upravljao subjektima.

Krzysztof Świrek je rođen 1985. Sociolog je i vandredni profesor na Fakultetu za sociologiju na Univerzitetu u Varšavi gde je i odbranio doktorsku tezu 2016. godine. Njegova interesovanja uključuju teorije ideologije, simboličke moći i društvene klase. Predaje klasične sociološke teorije a držao je i seminare o pojmovima modernosti i psihoanalitičkim analizama moći. Autor je knjige „Teorije ideologije, na raskrisnici marksizma i psihoanalize” izdate 2018. Świrek je objavio članke u „European Journal of Social Theory”, „Studia Socjologiczne”, „Societas/Communitas”, „Przegląd Humanistyczny”, „Hybris”, i drugim. Član je uredništva časopisa „Vew. Theories and Practices of Visual Culture” (https://www.pismowidok.org/en/index). Istraživač je bio na RePast projektu (2018.–2019.), vodeći istraživač je bio na projektu finansiranom od Miniatura programme Poljskog nacionalnog naučnog centra tokom 2019. Objavljivao je eseje i kritike o filmu u poljskim novinama između ostalih u „Kino” mesečniku i „Dwutygodnik.com”.


Milan Urošević je istraživač pripravnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, Univerziteta u Beogradu. Osnovne i master studije je završio na Odeljenju za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Njegova interesovanja uključuju studije kulture, teorije ideologije, teorije subjektivnosti, poststrukturalističku filozofiju, semiologiju i analizu diskursa. Objavljivao je članke u časopisima „Sociologija”, „Sociološki pregled”, „Kultura” i „Etnoantropološki problemi”. Jedan je organizatora konferencije „Horizotni angažmana: Ovekovečiti Pjera Burdijea” koja je održana na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju tokom 2020. godine.


Adriana Zaharijević je viša naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Detalji

Datum:
15. aprila
Vreme:
16:00 - 18:00
Web sajt
https://zoom.us/meeting/register/tJcrcuqhrj8vH9H4-XP4K2QtlNlwfP0iWQ3A

Mesto

Online

Organizator

IFDT