Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Seminar o knjizi Adriane Zaharijević „Život tela: politička filozofija Džudit Batler“

28. aprila 12:00 - 14:00

Monografija Život tela: politička filozofija Džudit Batler predstavlja presek celokupne misli Džudit Batler u rasponu od gotovo četrdeset godina, od ranih radova u oblasti feminističke i teorije roda, do pomaka sa performativnosti ka prekarnosti i probleme rata, žaljenja, nacionalizma, građanskih prava, uticaja medija i nenasilja, do najnovijeg zahteva za radikalnom jednakošću. Zaharijević zastupa stav o jedinstvu koje prožima celokupnu misao Džudit Batler, u čijem središtu se nalazi telo kao društveni fenomen čiji život je nužno prekaran, perfomativan i konačan. Dalje, Zaharijević vidi njeno delo kao jednako filozofsko i političko, a njen politički poduhvat opisuje kao pobunu na nivou stvarnog, kao odlučno nastojanje da se misli i dela drugačije kako bismo stvorili nove horizonte stvarnog i nove, pravednije i obuhvatnije načine poimanja života. Kao osnovno pitanje koje se na različite načine postavlja u svim delima Džudit Batler autorka vidi sledeće – kako je moguće da se neki životi (seksualno, rodno, nacionalno, religijski, politički, geografski drugačiji od našeg) ne računaju kao životi? Knjiga je podeljena u četiri tematske celine, odnosno organizovana oko četiri ose: performativnost, moć delovanja, življiv život i nenasilje, koje Zaharijević vidi kao centralna i prisutna u manjoj ili većoj meri u svim radovima Džudit Batler.

Knjiga Život tela: politička filozofija Džudit Batler bila je u najužem izboru za nagradu “Nikola Milošević” za teorijsku knjgu godine, a u obrazloženju žirija koji joj je nedavno dodelio nagradu Anđelka Milić za feminističku knjigu godine, stoji i sledeće:

“Briljantnost ovog dela počiva na tome što u jednakoj meri poseduje filozofsku i ljudsku intuitivnost i povezuje ih autentičnošću koja se ne libi da bude u kontekstu snažno opredeljenom da operiše u javnom prostoru. Jednako beskompromisna u pisanju kao i u promišljanju, ova monografija predstavlja i ogledalo i krunu dosadašnjeg javnog, društvenog delovanja Adriane Zaharijević koje korespondira sa širokom javnošću utirući put korektivnom i konstruktivnom delovanju u društvu.”

Adriana Zaharijević (1978) je diplomirala filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Magistrirala je i doktorirala na Fakultetu političkih nauka, spajajući političku filozofiju, feminističku teoriju i društvenu istoriju devetnaestog veka. Polja istraživačkih interesovanja su joj: politike roda, studije društvene angažovanosti, filozofija Džudit Batler. Tekstovi su joj prevedeni na više jezika, a objavila je monografije: Postajanje ženom (2010), Ko je pojedinac? Genealoško propitivanje ideje građanina (2014, 2019) i Život telā. Politička filozofija Džudit Batler (2020). Članica je Udruženja književnih prevodilaca Srbije od 2003. godine, a radi kao viša naučna saradnica na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, gde je i koordinatorka Grupe za studije angažovanosti.

U diskusiji o knjizi učestvuju: Jelena Ćeriman, Igor Cvejić, Irena Fiket, Marjan Ivković, Marko Konjović, Predrag Krstić, Mark Lošonc (Losoncz), Olga Nikolić, Aleksandar Ostojić, Andrea Perunović, Srđan Prodanović, Milan Urošević i Zona Zarić.

Detalji

Datum:
28. aprila
Vreme:
12:00 - 14:00
Web sajt
https://zoom.us/meeting/register/tJUvcu6gqjIjEt3IvWdjQDmlUVSgIr_HdR_b

Mesto

Online

Organizator

IFDT