Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Serija čitalačkih radionica: Etika i politika brige

20. aprila 14:00 - 16:00

Laboratorija za studije filantropije, solidarnosti i brige (SolidCare)

Institut za filozofiju i društvenu teoriju

Mart – Maj 2021. (Online, Engleski jezik)

Dovevši temeljno u pitanje neoliberalni ideal autonomnih i nezavisnih pojedinaca, globalna pandemija je pokazala koliko zavisimo jedni od drugih. Sada više nego ikad ranije jasno nam je da smo neophodni jedni drugima. Svi mi brinemo o nekome i svakome od nas je potrebna nečija briga. Stoga moramo razumeti brigu. Iako je briga sastavni deo onoga što nas čini ljudima i usko je povezana sa moralnim vrednostima koje su ključne kako za naše samorazumevanje tako i za viziju o tome kakvo društvo želimo, i pojmu i praksi brige se pristupa na fragmentiran način, kao nečemu sporednom, a to održava postojeće strukture moći i sisteme nejednakosti.

S ciljem pokretanja kritičke diskusije i otvaranja dijaloga oko različitih shvatanja pojma brige i različitih pristupa izučavanju fenomena brige, Laboratorija za studije filantropije, solidarnosti i brige (SolidCare) Instituta za filozofiju i društvenu teoriju organizuje seriju čitalačkih radionica pod nazivom Etika i politika brige. Tokom šest on-line susreta, čitaćemo i analizirati glavne filozofske, psihološke i socioantropološke tekstove  u potrazi za odgovorima na pitanja: Šta je briga? Po čemu se etika brige razlikuje od „osnovnih“ etičkih teorija? Šta podrazumeva politika brige? Po čemu se briga razlikuje od milosrđa? Kakva je veza između brige i pravde? Da li je briga rodno određena i ako da, kako?Kako izgleda briga na polu-periferiji?

Pozivamo studente i studentkinje,  istraživače i istraživačice, ali i sve one koji  žele da prošire svoja znanja o etici i politici brige da nam se pridruže u čitanju, analizi i razgovoru.

Diskusije će biti vođene na engleskom jeziku.

Datum: svaki drugi utorak tokom marta i maja, u 14h putem Zoom-a, počevši od 09.03.2021.

Molimo sve zainteresovane da prijave učešće do 5. marta na solidcare@instifdt.bg.ac.rs.

Za više informacija stojimo vam na raspolaganju.

Koordinatorke programa, saradnice Instituta za filozofiju i društvenu teoriju:

  • Ljiljana Pantović je medicinska i kulturna antropološkinja. Doktorirala je na Univerzitetu u Pitsburgu, diplomirala i magistrirala antropologiju na Univerzitetu u Beogradu i rodne studije na CEU. U fokusu njenog istraživanja su pitanja koja prepliću pitanja roda, zdravlja i brige u Istočnoj Evropi. U svom najnovijem radu istraživala je uticaj konzumerizma i privatizacije na pružanje zdravstvene zaštite ženama u Srbiji.
  • Zona Zarić je doktorantkinja završne godine političke i moralne filozofije na Ecole Normale Superieure u Parizu. Njena teza, o političkom značaju saosećanja, istražuje način na koji saosećanje može biti mobilizovano za promociju inkluzivnijeg društva oslanjajući se na moralni senzibilitet šire kulture. Predavala je seminar na novostvorenoj katedri za filozofiju na Hotel-Dieu, pod naslovom Briga i saosećanje: pojedinac i polis. Diplomirala je pravo na Univerzitetu u Beogradu i magistrirala međunarodne odnose na Američkom univerzitetu u Parizu.

Detalji

Datum:
20. aprila
Vreme:
14:00 - 16:00

Mesto

Online

Organizator

IFDT