Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Slobodanka Boba Dekic: Politika ili „polisi“? Suocavanje s anti-rodnim narativima o porodici i rodu u LGBT organizacijama u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj

15. marta 14:00 - 16:00

Aktivnosti transnacionalnih mreža anti-rodnih pokreta u Evropi i njihov narativ o “rodnoj ideologiji” kao novoj opasnosti po očuvanje tradicionalne porodice i “prirodnog” razumevanja rodne i spolne binarnosti već duže vremena su predmet velikog broja naučnih analiza i rasprava (Kuhar i Paternotte, ur. 2017; Kovats i Poim, ur. 2015; Lazaridis, Campani i Benveniste, ur. 2016; Korolczuk i Graff, 2018; Zaharijević i Lončarević, 2020; Dietze i Roth, ur. 2020).

Oslanjajući se na dosadašnje analize “anti-rodnih” pokreta, kao i radikalne desnice u zapadnoj i istočnoj Evropi (Mudde, ur. 2017; Krastev, 2011; Kovats, 2020; Bakić, 2019) istraživanje se fokusira na suprostavljene narative koje nose tzv. “progresivne snage” (Kovats i Poim, ur. 2015) okupljene uglavnom oko feminističkih i LGBT krugova na akademskoj sceni i u nevladinom sektoru.

Kako “progresivne” snage formulišu alternative konzervativnim politikama porodice, koje čine okosnicu “anti-rodnih” narativa, predstaviću kroz pregled zagovaračkih aktivnosti lokalnih LGBT organizacija koje se odnose na legalizaciju istospolnih zajednica, kao i kroz njihovo shvatanje ovog važnog pitanja za politike porodice u post-jugoslovenskim zemljama.

Cilj istraživanja kojeg predstavljam je preispitivanje potencijala (i spremnosti) lokalnih LGBT organizacija da se kroz zagovaranje za legalizaciju istospolnih zajednica suprostave “anti-rodnim” narativima o porodici, koji korespondiraju pro-natalnim politikama i merama na državnom nivou.

U tom smislu, posmatram ove (suprostavljene?) pozicije kroz tri diskursa koja smatram ključnim u “anti-rodnim” i desničarskim narativima o rodu i porodici, a koji predstavljaju zanemarena i problematična mesta u lokalnim LGBT politikama: “anti-komunizam”; odnos Evrope prema istočnoj i balkanskoj evropskoj periferiji; kreiranje “novog društva”, na temeljima obnovljene nacionalne svesti i snažne heteroseksualne, rodno binarne porodice srednje klase.


Slobodanka Dekić je trenutno na doktorskim studijama iz sociologije, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i na poziciji istraživačice u okviru projekta «FATIGUE: Delayed Transformational Fatigue in Central & Eastern Europe: Responding to the Rise of Illiberalism/Populism”. Profesionalno iskustvo vezano je za rad u Mediacentru Sarajevo i LGBT organizacijama u Bosni i Hercegovini.

Detalji

Datum:
15. marta
Vreme:
14:00 - 16:00
Web sajt
https://zoom.us/meeting/register/tJIkd-ivqjsoH9yDiO-3MtOuZ5JkGvQrsHBi

Mesto

Online

Organizator

IFDT