Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Tahir Hasanović: Društvena polarizacija i globalna budućnost

30 novembra 2020. 12:00 - 14:00

Pandemija korona virusa uticala je na sve zemlje sveta. Ovo globalno pitanje je rasplamsalo teorije zavere i povećalo društvene razlike. Sa druge strane, nacionalni lideri u vodećim zemljama zapada protive se dominaciji miltinacionalnih kompanija. Da li se nalazimo u novom svetu i šta nas čeka u budućnosti? Koja je razlika, a koje dodirne tačke između globalističkog i nacionalističkog pristupa? Kuda vodi ova aktuelna podela u svetskoj politici? Kakva je uloga visoko tehnoloških kompanija? Diskusiju o ovim pitanjima otvoriće Tahir Hasanović kroz razgovor sa Ljubišom Bojićem, koordinatorom Laboratorije za digitalnu sociometriju. Publika se poziva da uzme aktivno učešće u diskusiji, koja ima za cilj da dovede do konstruktivnih predloga i rešenja.

Čovek koji pravi mostove tamo gde drugi žele da ih ruše. Tako je moguće opisati Tahira Hasanovića, koji je imao zapažene uloge u političkom životu SFRJ, kao predsednik omladine i član predsedništva CK, a zatim i opozicija Miloševiću u DOS-u, gde je bio na poziciji predsednika kadrovske komisije. Tahirov politički angažman traje do 2003. godine, kada je odlučio da se posveti biznisu. Tahir i u ovoj novoj ulozi postiže značajne rezultate rukovodeći kompanijama iz različitih obalasti i u isto vreme spajajući Srbiju sa svetom, kroz poziciju izvršnog direktora srpskog ogranka Trilateralne komisije. Kao politički veteran i dobro umrežena osoba u sferi biznisa gospodin Hasanović će pokušati da osvetli turbulentnu situaciju u kojoj se nalazi svet danas u susretu sa ekonomskim, društvenim i političkim izazovima.

Tahir Hasanović

poslovni lider, bivši direktor srpskog ogranka Trilateralne komisije

Ciklus predavanja DigiLab-a i ADA konzorcijuma “Multidisciplinarni pogledi na društvo u eri digitalnih tehnologija” odgovara na pitanje na kojim tačkama se spajaju tehničke i humanističke nauke. Ispitaćemo multidisciplinarnost kao neophodni postulat istraživanja društva u eri digitalnih tehnologija. Kako nam mogu pomoći znanja iz neuronauka kojima se bavi medicinska struka, šta je to socio-fizika i iz koje perspektive inženjeri posmatraju pravičnost u veštačkoj inteligenciji? Zašto nam je multidisciplinarnost potrebna u društvenim naukama? Predstavićemo vam polazišne tačke DigiLaba koji okuplja istraživače iz različitih struka, kako bi se došlo do inovatihnih rešenja i značajnih pomaka u društvenoj nauci.
Preuzmite buklet DigiLab događaja za jesenji semestar 2020. godine >

Erazmus+ projekat Napredna analitika podataka u biznisu (ADA/ADA Konzorcijum) realizuje se zahvaljući podršci Evropske komisije, u okviru Erazmus+ programa.

Laboratorija za digitalnu sociometriju (DigiLab) Instituta za filozofiju i društvenu teoriju istražuje društvo kroz velike podatke.

Detalji

Datum:
30 novembra 2020.
Vreme:
12:00 - 14:00
Web sajt
https://zoom.us/meeting/register/tJwtcuuhqjooHdIqyOtBJCgLdi-4-1KKbase

Mesto

Online

Organizator

IFDT