Rácz Krisztina

Spoljni saradnik
krisztina.racz@ilos.uio.no

 

 

CURRICULUM VITAE (pdf)


 

Doktorat:
Balkanske studije, Interdisciplarni doktorski program humanistike i društvenih nauka, Univerzitet u Ljubjani

Magistarski:
Sociologija i socijalna antropologija, Centralno-evropski univerzitet, Budimpešta
Engleski jezik i književnost, Univerzitet u Segedinu

 

Krisztina Rácz je istraživačica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Oslu. Doktorirala je na programu Balkanske studije na Univerzitetu u Ljubjani. Naslov njene disertacije je Discourses and Practices of Multiculturalism: Hungarian Youth in Vojvodina and Prekmurje („Diskursi i prakse multikulturalizma. Mađarska omladina u Vojvodini i Prekomurju“). Završila je MA engleskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Segedinu, i MA sociologije i socijalne antropologije na Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpešti. Bila je gostujuća istraživačica u bečkom Institutu za humanističke nauke (IWM), na Centru za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu i na odseku za etnologiju i antropologiju Univerziteta u Beogradu, i bila je zaposlena na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Njena istraživanja i publikacije bave se temama transnacionalizma, etničke identifikacije, društvenog sećanja, višejezičnosti, roda i migracije.

 

Izabrane publikacije:

– (2018)  “Žene u kriznom štabu: slučaj Duhovne republike Zicer“ Genero 22: 21–42.

– (2018)  „Žene u muškom svetu: rodna određenost rukovodilačkih strategija u nauci“, u Fiket, Irena. Gazela Pudar Draško i Balša Delibašić (prir.), Univerzitet između meritokratije i patrijarhata: Žene i moć delanja, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, 76–94.

– (2018) „Fortress under Siege: Narratives of Ethnic Conflict and Discrimination among Hungarian Youth in Vojvodina“ Etnoantropološki problemi 13 (1): 135–154.

– (2016) „Trauma or Entertainment? Collective Memories of the NATO Bombing of Serbia“ Südosteuropa: Journal of Politics and Society 64 (4): 520–543, Special Issue: The 1999 NATO Bombing: Memories, Narratives and Histories.

–, Gazela Pudar Draško (2018) “Strogo hijerarhizovana prekarnost: žene na početku svojih naučnih karijera”, u Ćeriman, Jelena, Irena Fiket i Krisztina Rácz (prir.) Žongliranje između patrijarhata i prekarijata: usklađivanje porodičnih i profesionalnih obaveza akademskih radnica, Beograd: Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Centar za etiku, pravo i priomenjenu filozofiju, 45-63.

– (2017) “Constructing and Destructing the Ethnic: Discourses of Ethnicity among Hungarian Youth in Vojvodina”, in Tamara P. Trošt and Danilo Mandić (eds.) Changing Youth Values in Southeast Europe: Beyond Ethnicity, London: Routledge, 75-93.

– (2017) “Angažman na primeru „migrantske krize“ u Srbiji“, u Adriana Zaharijević and Jelena Vasiljević (prir.) Angažman: uvod u studije angažovanosti, Beograd: Institut za filozofiju i društvenu teoriju; Novi Sad: Akademska knjiga, 93-103.

–, Rory Archer (2011) „Šverc and the Šinobus: Small-scale Smuggling in Vojvodina“, in Bettina Bruns and Judith Maggelbrink (eds.) Subverting Borders: Doing Research on Smuggling and Small-Scale Trade, Wiesbaden: VS Verlag für Sozialwissenschaften, 59–83.

 

https://www.hf.uio.no/ilos/english/people/aca/krisztir/

https://fvm.academia.edu/KrisztinaR%C3%A1cz