Figura neprijatelja pozitivno prihvaćena u Londonu

Zbornik Figura neprijatelja: (pre)osmišljavanje srpsko–albanskih odnosa (IFDT & KPZ Beton, 2015) je predstavljen pred brojnom publikom u Centru za studije jugoistočne Evrope Univerzitetskog koledža u Londonu. Urednici Adriana Zaharijević, Gazela Pudar Draško i Rigels Halili su prezentovali kako je projekat započeo i koji su mu glavni ciljevi. Potom je usledila panel diskusija na kojoj su govorili eksperti za region jugoistočne Evrope Eric Gordy, Stephanie Schwandner-Sievers, Bojan Aleksov i Gëzim Krasniqi. Focus diskusije je bio na izazovima na putu prevazilaženja neprijateljstva i promocije saradnje između Srba i Albanaca u regionu. Svi učesnici su naglasili da je Figura neprijatelja inovativan i vredan doprinos istraživanju međusobnih odnosa dve nacije, naročiton stoga što nastoji da pruži neutralni pregled procesa koji su se dešavali u protekla dva veka na obe strane.

Projekat Figura neprijatelja: (pre)osmišljavanje srpsko–albanskih odnosa dovodi u pitanje srpsko-albansko neprijateljstvo tako što nanovo istražuje događaje i diskurse iz dalje i bliže prošlosti, težeći da pruži objašnjenje i identifikuje zajedničke poglede, ideje i tradicije koje podrivaju sadašnje neprijateljstvo i promovišu saradnju. On ujedinjuje oko 30 istraživača iz raznih oblasti društveno-humanističkih nauka, književnosti i umetnosti iz Srbije, s Kosova i iz Albanije koji su rešeni da, koristeći raznovrsne analitičke metode, prodru u logiku srpsko–albanskog neprijateljstva i njegovih manifestacija.

Projekat su sproveli Institut za filozofiju i društvenu teoriju u partnerstvu sa istraživačima iz regiona i udruženjem KPZ Beton iz Beograda, a uz podršku Regionalnog programa za promociju istraživanja (RRPP).