Giulia Sissa: Dva predavanja

„Teleće pečenje à la mode de Kant. Genealogija ’seksualnog objekta’”
utorak, 24. jun u 18h, Kuća kulture Fakulteta za medije i komunikacije, Terazije 34

U feminističkoj teoriji, ali i u svakodnevnom jeziku koristimo izraz seksualni objekat. Istorija ovog jezika vodi nas od Imanuela Kanta i istorije seksa kao kanibalne reifikacije, do Simon de Bovoar i savremene politike roda. 

„Erotska ljubomora: plemenito osećanje ili sramotna strast?” 
sreda, 25. jun u 18h, Salon Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14

U antičkom svetu erotska ljubomora bila je srdžba: aristokratska emocija dostojna junaka, ratnika i bogova. U modernim vremenima ljubomora je postala haotičan poraz, suviše neprijatan da bi se ikome priznao, uz to politički nekorektan.

Organizatori gostovanja: Institut za filozofiju i društvenu teoriju, CELAP, Muzej savremene umetnosti i Fakultet za medije i komunikacije

Đulia Sisa (Giulia Sissa), profesorka na Kalifornijskom univerzitetu Los Anđeles, rođena u Italiji i trenutno nastanjena u SAD, diplomirala je klasične nauke na Univerzitetu u Paviji 1977. Stekla je Diplôme d’Etudes Approfondies (DEA) 1979. i Doctorat de IIIe cycle iz klasičnih nauka na École des hautes études en sciences sociales (EHESS) u Parizu 1983.

Predaje klasične i političke nauke na Kalifornijskom univerzitetu Los Anđeles. Bila je istraživačica u Laboratoire d’Anthropologie Sociale pri institucijiCentre national de la recherche scientifique (CNRS) u Parizu. Profesorka je i rukovoditeljka Odseka za klasične nauke na Univerzitetu Džons Hopkins, Baltimor. 
Autorka je brojnih knjiga i članaka o istoriji, antropologiji i filozofiji antičkog sveta, između ostalih iL’âme est un corps de femme (Paris, Odile Jacob, 2000); Eros tiranno. Sessualità e sensualità nel mondo antico (Bari, Laterza, 2004); Sex and Sensuality in the Ancient World (New Haven, Yale UP, 2008); Sexe et Sensualité. La culture érotique des Anciens (Paris, Odile Jacob, 2011). trenutno radi na knjizi Democracy and the quest for the best government, from Athens to Utopia (Princeton University Press) i bavi se istorijom erotske ljubomore.

Muzej savremene umetnosti u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji organizovao je gostovanje profesorke Đulije Sisa. Predavanje se odvija  u okviru međunarodnog projekta “Nevidljivo nasilje” koji je nastao u kooprodukciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Baskijskog muzeja – centra za savremenu umetnost ARTIUM iz Vitorije. Više o projektu može se naći na sajtu Muzeja http://www.msub.org.rs/nevidljivo-nasilje.