IFDT postao član Univerzitetske mreže otvorenog društva (OSUN)

Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu (IFDT) pridružuje se Univerzitetskoj mreži otvorenog društva (Open Society University Network – OSUN). IFDT ovim partnerstvom nastavlja da razvija svoju dugogodišnju praksu naučnog delovanja i saradnje izvan granica Republike Srbije.

Institut već aktivno deluje u Regionalnom konzorcijumu u sastavu: IFDT, Centar za napredne studije Sveučilišta u Rijeci, Fakultet političkih nauka Unverziteta u Sarajevu, IDESE – Institut za demokratski angažman Jugoistočne Evrope i Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu, kao i u evropskoj Žan Mone akademskoj mreži.

Univerzitetska mreža otvorenog društva (OSUN) je nastala na inicijativu osnivača: Centralnoevropskog Univerziteta (CEU) u Beču i Bard koledža iz Njujorka uz podršku Fondacija za otvoreno društvo. Posvećena je društveno angažovanom naučnom i obrazovnom radu i kritičkim pristupima visokom obrazovanju u svetu, sa ciljem zajedničkog rada na pitanjima od globalnog značaja.

Cilj OSUN mreže je da podstiče izgradnju društveno odgovornih univerziteta u svetu, kritički pristup nauci i obrazovnim praksama i globalnu svest i saradnju studenata, profesora i istraživača. Mreža daje podršku i nove mogućnosti pojedinačnim članicama u izgradnji sopstvenih institucija i stremljenju ka ravnopravnom pristupu visokom obrazovanju svih ljudi, suprotstavljanju svim oblicima polarizacije i nejednakosti u društvu.

Kroz ovu saradnju Univerzitet u Beogradu postaje jedno od čvorišta integrisanih studijskih programa ovog konzorcijuma u kojem se između ostalih nalaze: Univerzitet u Arizoni, SAD, SciencesPo Univerzitet u Parizu, Ashesi Univerzitet u Republici Gani, BRAC Univerzitet u Bangladešu, De los Andes Univerzitet u Kolumbiji i Nacionalni Sun Jan-sen Univerzitet u Tajvanu. IFDT ulazi u redove istraživačkih institucija kao što su Berkli Centar za ljudska prava, Univerzitet u Kaliforniji, Laboratorija za globalnu istoriju Univerziteta Prinston u SAD, Institut za društvene nauke u Beču (IWM) i Četam Haus institut u Londonu.