Ivan Rajković: Protiv rada!

Socijalno pitanje i leva kritika u kontekstu deindustrijalizacije. Istorijska etnografija preduzeća Zastava Automobili, 1988-2012.

Slučaj nekadašnjeg giganta „Crvena Zastava“ je paradigmatičan za analizu postsocijalističkih socijalnih politika nakon Jugoslavije. Zapamćena kao jedan od amblema jugoslovenske modernosti, „Crvena Zastava“ je postala simbol spektakularnog pada i destrukcije nakon 1991, kao i raznih kreativnih „snalaženja“. Kao najveći i politički najosetljiviji industrijski centar u Srbiji, ova kompanija je bila prva izložena tržišnom restrukturiranju i masovnim otpuštanjima, ali i nekim od najvećih ustupaka radničkoj klasi, koji su postali modeli za kasnije politike privatizacija, rešavanje ‘socijalnog pitanja’ i radničku mobilizaciju. Fokusirajući se na društveni život pada proizvodnje, problem viška radnika, i državne socijalne programe, u ovom izlaganju kombinujem arhivsku i etnografsku građu kako bih trasirao dugu transformaciju „socijalističkog socijalnog pitanja“ nakon Jugoslavije. Moj argument je da su, nakon širenja jezika tržišta za izražavanje društvenih nejednakosti osamdesetih godina, upravo kasniji pad proizvodnje i politike ‘kupovine socijalnog mira’ razdvojile zaposlenje od pitanja društvene brige, i zaokružile proces kapitalističke komodifikacije rada. Zastavin slučaj tako osvetljava činioce intenzivne apoteoze „radne etike“ u kontekstu savremenog srpskog neoliberalizma, ali i daje neke smernice za organizovanje levih borbi unutar i van ideje „rada“.

Ivan Rajković je socijalni antropolog koji se bavi transformacijom društvene uključenosti, radnog statusa i moralnog sopstva u srpskoj postsocijalističkoj transformaciji. Doktorirao je na Univerzitetu u Mančesteru, na etnografiji preduzeća „Crvene Zastave“ u restrukturiranju, kao i programa za nezaposlene u Kragujevcu. Trenutno je postdoktorant Andrew W. Mellon fondacije na Školi za slavistiku i istočnoevropske studije Univerzitetskog Koledža u Londonu.