Jovo Bakić Evropska krajnja desnica (1945-2018)

Institut za filozofiju i društvenu teoriju vas poziva na seminar posvećen novoj knjizi Jova Bakića, Evropska krajnja desnica (1945-2018) koja će se održati u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju (sala na IV spratu) u sredu 16.10. u 12h.

Evropska krajnja desnica predstavlja sveobuhvatnu i sistematičnu sociološku studiju posvećenu izrazito značajnom političkom fenomenu koji –  naročito u široj javnoj sferi – često biva olako objašnjen. U knjizi se ova površnost nastoji prevazići kako na teorijskom planu, tako i kroz veoma minucioznu empirijsku analizu koja se pre svega tiče genealoške analize ideologije i organizacije različitih instanci moderne evropske krajnje desnice, kao i ključnih aktera koji su učestvovali u njihovoj konsolidaciji. Seminar će nastojati da se iz različitih perspektiva suoči sa važnim pitanjima koje pred nas stavlja ova knjiga, poput: koje su to konstitutivne karakteristike današnje krajnje desnice; na koji način ih specifičnost lokalnog konteksta modifikuje; na koje sve načine pojava krajnje desnice utiče na politički život u današnjoj Evropi?

Jovo Bakić, sociolog, rođen je 1970. u Beogradu. Stručno se usavršavao na univerzitetima u Oksfordu, Helsinkiju i na Univerzitetu Masačusets u Amherstu. U okviru programa CEEPUS predavao je na Karlovom univerzitetu u Pragu. Napisao je dve obimne monografije: Jugoslavija: razaranje i njegovi tumači (2011), kao i Ideologije jugoslovenstva između srpskog i hrvatskog nacionalizma 1918-1941 (2004). Uz pomenuto, objavio je i tridesetak kraćih studija na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku u naučnoj periodici i zbornicima naučnih radova.

Na seminaru, pored autora učestvuju: Gazela Pudar Draško (IFDT), Irena Fiket (IFDT), Jelena Ćeriman (IFDT), Marjan Ivković (IFDT), Srđan Prodanović (IFDT), Dušan Spasojević (FPN), Jovica Pavlović (Institut za evropske studije), Rajko Petrović (Institut za evropske studije), Dušan Ilić (Institut za evropske studije), Sonja Dragović-Sekulić (Institut za evropske studije).