Julio Prieto: On Eielson’s Visual Poetry: Knot-Poetics, Not-Objects and Intercultural Topology

У овом раду проучавам фигуру чворова у раду перуанског песника и визуелног уметника Јоргеа Едуарда Ејелсона (Лима, 1924-Милан, 2008). Цртајући се на појмовима „хибридни“ и „не-предмет“ који су развили филозофи науке Бруно Латоур (1993) и Мицхел Серрес (1982), моја анализа ће се фокусирати на продуктиван дијалог посвећен Ејелсоновом раду између традиције „размака“ у савременој поезији и различитим тенденцијама у савременој уметности (перформанса, концептуализам, арте повера ). Занима ме семиотички кратки кругови и алтернативне епистемологије Ејелсонов рад ствара у свом константном прелазу између европске уметничке модерности и андеанских књижевних и иконотекстуалних пракси, а ја посебно дискутујем о Ејелсоновом третману Андеан кхипускао не-алфабетички систем писања. Моје читање предлаже постављање топологије Ејелсонових чворова као релацијске поетике (Глиссант 1990, Боурриауд 2006) и као алтернатива бинарној логици преовладавајућих метафоре у традицији латиноамеричности од Јосе Васцонцелоса и Гилберта Фреира до Ангел Рама и Антонио Цорнејо Полар .

Овај рад је део мог тренутног пројекта књиге „Писање визије: Есеји о интермедијалности и културној теорији“, који истражује естетику и политику интерсематских пракси и интеркултуралног представљања у Латинској Америци у 20. и 21. вијеку. Поред Ејелсоновог рада, овај истраживачки пројекат истражује продукцију књижевних аутора, визуелних умјетника и политичких активиста као што су Цецилиа Вицуна, Гуиллермо Гомез-Пена, Марио Беллатин, Цристина Ривера-Гарза, Марио Левреро и Лорензо Гарциа Вега.

Јулио Прието  је писац и професор шпанске књижевности на Универзитету у Потсдаму (Немачка). Студирао је шпанску и латиноамеричку књижевност на Њујоршком универзитету, где је и докторирао. Био је гостујући предавач у међународним институцијама као што су Институто Цервантес у Берлину, Атенео де Барцелона, Универзитет Принцетон, Университат Хеиделберг, Университе Парис-ВИИИ, Универсидаде де Сао Пауло и Понтифициа Универсидад Цатолица де Лима. Аутор је неколико обима поезије и књижевне критике, као и бројних есеја о латиноамеричкој култури и књижевној теорији. Међу његовим недавним публикацијама: Билингуес (2013) [поезија], Де маса менос [ Негативна маса ] (2013) [афоризми и песме],Поетика садашњости: критична перспектива савремене испанске поезије (2016) [у сарадњи са Оттмар Етте], Ла есцритура ерранте: илегибилидад и политици дел естило ен латиноамерица ( Унхоли Сцрипт: Поетицс анд Политицс оф Иллегибилити ин Латин Америца ) (2016) [Иберо-америчка награда 2017 Удружења латиноамеричких студија]. Тренутно ради на књизи есеја који испитује односе књижевности и визуелних уметности у Латинској Америци.