Kolokvijum “Demokratija, socijalizam i angažman: Aksel Honet i kritička teorija danas”, Beograd, 21-22. jun, Institut za filozofiju i društvenu teoriju i Kolarčeva zadužbina

Kolokvijum “Demokratija, socijalizam i angažman: Aksel Honet i kritička teorija danas”, Beograd, 21-22. jun, Institut za filozofiju i društvenu teoriju i Kolarčeva  zadužbina

 

U organizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, Centra za etiku, pravo i primenjenu filozofiju i Centra za napredne studije Univerziteta u Rijeci  21. i 22. juna biće održan dvodnevni međunarodni kolokvijum pod nazivom “Demokratija, socijalizam i angažman: Aksel Honet i kritička teorija danas”. Na kolokvijumu će učestvovati jedan od najznačajnijih filozofa i društvenih teoretičara današnjice, Aksel Honet (Axel Honneth), profesor na Odeljenju za filozofiju Univerziteta Kolumbija u Njujorku i doskorašnji dugogodišnji direktor Instituta za društvena istraživanja u Frankfurtu, institucionalnog lokusa čuvene ,,Frankfurtske škole”. Aksel Honet je ključna figura današnje Frankfurtske škole, odnosno kritičke teorije, interdisciplinarne tradicije mišljenja koja se razvija od 1930-ih i koja nastoji da promisli složene uzroke koji dovode do toga da istinska društvena emancipacija – prevazilaženje svih formi društvene nepravde i dominacije i obezbeđivanje resursa neophodnih za dostojanstven život svim ljudima sveta, što današnji stepen tehnološkog razvoja svakako omogućava – do danas nije ostvarena.

Povod za održavanje kolokvijuma sa Akselom Honetom “Demokratija, socijalizam i angažman” je objavljivanje Honetove skorašnje studije Ideja socijalizma: pokušaj osavremenjivanja (Die Idee des Sozialismus: Versuch einer Aktualisierung) na srpskom u izdanju Akademske knjige. Kolokvijum će se u tom smislu fokusirati na one prepreke istinskoj emancipaciji društva koje su karakteristične za današnji trenutak, kao što su populistički i tehnokratski udari na postojeću liberalnu demokratiju, nemogućnost da artikulišemo jednu plauzibilnu i uverljivu alternativu svetskom kapitalizmu (poput jedne osavremenjene vizije demokratskog socijalizma), i teškoće postojećih formi društvenog angažmana da izađu na kraj sa novim i složenim formama društvene dominacije. U svom predavanju “Demokratija i podela rada: slepa mrlja političke filozofije”, Aksel Honet će se dotaći jedne suštinske prepreke društvenoj emancipaciji – pitanja kako danas demokratizovati sferu društvenog rada, odnosno kako prevazići neumitno hijerarhijsku i fragmentujuću prirodu podele rada u kapitalizmu. Nasuprot često promovisanim idejama u javnom govoru Srbije da je ustrojstvo sfere rada u stilu “mančesterskog kapitalizma” (dvadesetčetvoročasnovni, otuđeni rad uz brutalno disciplinovanje) ono koje jednom društvu poput našeg može doneti boljitak, Aksel Honet će, na temelju jedne proširene koncepcije podele rada, razviti preliminarne normativne smernice za reorganizovanje sfere rada sa ciljem da se ostvari viši stepen sveukupne društvene demokratizacije, koja je nužan preduslov i za veće ekonomsko blagostanje društva.

Kolokvijum su podržali Gete institute u Beogradu, Fondacija za otvoreno društvo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

 

 

Program

Friday, 21. June

Institute for Philosophy and Social Theory

10:00  Smail Rapić, University of Wuppertal

Honneths Marx-Kritik in Die Idee des Sozialismus – eine Entgegnung (Honneth’s Critique of Marx in The Idea of Socialism  – a Response)

12:00 Charles Djordjevic, University of Zürich

Recognizing Expressions of Pain: Honneth, Wittgenstein, and the Normative Underpinnings of the Social World

14:00 Lunch

THE ILIJA M. KOLARAC ENDOWMENT

Mala sala (Small Lecture Hall)

17:00 Petar Bojanić, Director of the Institute for Philosophy and Social Theory, University of Belgrade

Welcome address followed by the Ceremony of the Institute for Philosophy and Social Theory’s Annual Award for Critical Engagement “Miladin Životić”

17:15 Axel Honneth, Columbia University

Award Lecture: Democracy and the Division of Labor. A blind spot in political philosophy

18:15   Smail Rapić, University of Wuppertal

Snježana Prijić-Samaržija, University of Rijeka

Marjan Ivković, the Institute for Philosophy and Social Theory, University of Belgrade

Comments on Axel Honneth’s Award Lecture

Saturday, 22. June

Institute for Philosophy and Social Theory

09:00 Seminar with Axel Honneth on the book The Idea of Socialism: Towards a Renewal (Die Idee des Sozialismus: Versuch einer Aktualisierung).

Participants: Željko Radinković, Predrag Krstić, Aleksandar Fatić, Rastko Jovanov, Marjan Ivković, Srdjan Prodanović, Jelena Vasiljević, Adriana Zaharijević, Igor Cvejić, Mark Lošonc (Institute for Philosophy and Social Theory), Olga Nikolić (Institute for Philosophy and Social Theory), Đorđe Pavićević (Faculty  of Political Sciences), Simon Pistor (University of Zürich) and author

12:30 Lunch

13:00 Zdravko Kobe, University of Ljubljana

Transformation of Public Knowing: Some Hegelian Remarks in Honneth’s Mode

15:00 Marco Solinas, Sant’Anna School of Advanced Studies, Pisa

The Actuality of Marx’s Errors. Neoliberalism and Honneth’s Idea of Socialism

 

Plakat