Mihaele Šrejer: Predavanje i seminar

Seminar „Deepening European Economic Governance: Goals, Means, Actors and the Question of Democratic Legitimacy and Control“
21. jun 2017
Institut za filozofiju i društvenu teoriju

Učesnici seminara: Mihail Arandarenko, Naim Leo Beširi, Duško Lopandić, Marko Malović, Jelica Minić, Dušan Pavlović, Đurđa Trajković i Aleksandar Matković.

Predavanje „Stanje Evropske unije uoči i nakon nacionalnih izbora u 2017. godini“
22. jun
KCB galerija Artget

Evropska unija se trenutno nalazi na raskršću, suočena s dosad najvećim unutrašnjim političkim problemima, kao i sa ozbiljnim globalnim izazovima. Unutrašnji problemi, koji dovode u pitanje dalji razvoj evropskih integracija jesu: Bregzit (Brexit), uspon evroskeptičkih i antievropskih političkih partija i pokreta, kao i sukob između EU i pojedinih država-članica po pitanju zajedničkih političkih vrednosti. Ova pitanja dodatno se komplikuju činjenicom da su problemi zajedničke ekonomske i fiskalne politike i dalje otvoreni. Istovremeno, EU se nalazi i pred važnim globalnim izazovima: kako odgovoriti na trenutnu migrantsku (izbegličku) krizu – kako pronaći zajedničko rešenje, na nivou EU – i kako formulisati odbrambene politike pred izazovom terorističkih pretnji. Predavanje će se osim ovih pitanja, dotaći i problema novih odnosa s SAD, kao i pitanja statusa zemalja-kandidata za članstvo: šta ovi procesi znače za njihovu budućnost? Koja je podrška EU ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije?

Prof. dr Mihaele Šrejer (Michaele Schreyer) je profesorka na Slobodnom univerzitetu u Berlinu i potpredsednica Evropskog pokreta Nemačke. U periodu 1999-2004 bila je članica Evropske komisije zadužena za budžet i borbu protiv pronevera.