Mesto filozofije u obrazovnom sistemu

 

previous arrow
next arrow
Slider

Šestog oktobra u 10 časova na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju (Kraljice Natalije 45, sala na IV spratu) održaće se okrugli sto Mesto filozofije u obrazovnom sistemu. Aktuelna reforma obrazovanja predviđa postepeno ukidanje filozofije kao obaveznog predmeta iz nastavnih programa srednjih stručnih škola, ali i uvođenje novih izbornih predmeta za nastavnike filozofije. Tim povodom, cilj okruglog stola je da se preispita uloga koju filozofija, i logika kao filozofska disciplina, mogu i treba da imaju u obrazovnom sistemu.

Kroz razmenu mišljenja i iskustava nastavnika filozofije, predstavnika fakulteta, filozofskih udruženja i zainteresovanih institucija, biće razmotrena pitanja trenutnog statusa filozofije u obrazovnom sistemu, sadržaja programa i pristupa nastavi, odnosa srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja, potrebe za reformom filozofskog obrazovanja i mesta filozofije u okviru šire obrazovne reforme.

Učesnici će ponuditi konkretne ideje o tome kakav bi status filozofija trebalo da ima u obrazovnom sistemu, koji treba da budu ciljevi i ishodi nastave filozofije i kako se oni mogu realizovati s obzirom na ulogu filozofije u savremenom društvu. Nakon izlaganja, predviđeno je vreme za diskusiju, komentare i pitanja publike.

Događaj je otvoren za javnost.

Učesnici: Zoran Dimić (Filozofski fakultet u Nišu), Veroljub Ilić (Nacionalni prosvetni savet), Miloš Jeremić (Požarevačka gimnazija), Slobodan Kanjevac (Srpsko filozofsko društvo), Predrag Krstić (IFDT), Živan Lazović (Filozofski fakultet u Beogradu), Aleksandar Milanković (Saobraćajno-tehnička škola Zemun), Slobodan Perović (Filozofski fakultet u Beogradu), Jadranka Pešti (Srednja tehnička škola „Mileva Marić“), Una Popović (Filozofski fakultet u Novom Sadu), Suzana Spasić (Četvrta beogradska gimnazija), Aleksandar Stevanović (Srpsko filozofsko društvo)

Uvodna reč: Tijana Milojević (Master filozofije)

Moderator: Olga Nikolić (IFDT)