Okrugli sto: Politika istorije u istočnoj Evropi

Učesnice: Kristen Godsi (Koledž Baudoin, Brunsvik), Kjara Bonfiljoli (Univerzitet Jurja Dobrile u Puli), Danijela Majstorović (Univerzitet u Banjaluci), Tanja Petrović (Slovenačka akademija znanosti in umetnosti, Ljubljana) i Ljubica Spaskovska (Univerzitet u Egziteru)
Moderira Adriana Zaharijević (IFDT, Beograd)

Učesnice okruglog stola će se usredsrediti na to kako izgleda odnos između istorije socijalizma i zamišljanja budućnosti u istočnoj Evropi i posebno na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Obratiće se pažnja na odnos različito pisanih istorija i življenog iskustva, čemu će se pristupiti iz više perspektiva – afektivne, muzeološke, akademske i aktivističke.

Učesnice će na dva načina razmotriti ono što je Ketrin Verderi 1999. godine opisala kao „istinsku orgiju istorijskog revizionizma, kada je komunistički period izbrisan iz prošlosti“. Šta fenomeni poput zakonā o lustraciji, otvaranja muzeja posvećenih žrtvama komunizma, uništavanja modernističkog arhitektonskog nasleđa ili pragmatičkog ponovnog prisvajanja globalnog prestiža Jugoslavije, govore o ovdašnjoj (ne)sposobnosti da se razume svoja prošlost? Iz drugog ugla, razumevanju prošlosti prići će se i posredstvom istorijskog revizionizma u kontekstu feminističke istorije 20. veka, s pitanjem kako se danas, u istočnoevropskom postsocijalizmu, razumeju levičarski ženski pokreti nastali u periodu hladnog rata.

godsiKristen Godsi je profesorka studija roda i ženskih studija na Koledžu Baudoin i viši saradnik na Frajburškom institutu za napredne studije (FINS). Istraživačke boravke provela je u međunarodnom centru za istraživače Vudro Vilson u Vašingtonu, DC, Institutu za napredne studije u Prinstonu, Nju Džerzi, Institutu Maks Plank za demografska istraživanja u Rostoku i Institutu za napredne studije Redklif na Univerzitetu Harvard. Dobitnica je Gugenhajmove stipendije za antropologiju i kulturologiju za 2012. godinu. Godsi je autorka pet knjiga i velikog broja članaka na temu komunizma, postkomunizma i ekonomske tranzicije u istočnoj Evropi. Trenutno je u pripremi njena najnovija knjiga, Leva strana istorije: Drugi svetski rat i neispunjeno obećanje komunizma u istočnoj Evropi, koju će tokom 2015. objaviti kuća Duke University Press.

 

kjaraKjara Bonfiljoli (Univerzitet Jurja Dobrile u Puli) trenutno je Njufelpro postdoktorandkinja u Centru za kulturološka i istorijska istraživanja socijalizma. Od 2012. do 2014. bila je istraživačica u okviru CITSEE projekta Univerziteta u Edinburgu. Objavila je mnoštvo radova na temu ženske istorije i istorije feminizma u evropskom kontekstu. Tokom poslednje dve godine, bavila se istraživanjem uticaja postsocijalističke tranzicije i deindustrijalizacije na rodne odnose u bivšoj Jugoslaviji.

 

 

danijela_majstorovicDanijela Majstorović (Univerzitet u Banjaluci​) je vanredna profesorka lingvistike i kulturoloških studija na odseku za engleski jezik na Univerzitetu u Banjaluci, gde predaje diskurzivnu analizu i kulturološke studije. Bila je Fulbrajtova istraživačica na UCLA 2012–2013. i postdoktorantkinja na odseku za Kulturološke studije u Kanadi na Univerzitetu u Alberti tokom 2014. Vodila je brojne međunarodne i domaće istraživačke projekte, među njima i projekte podržane od strane Kule instituta za napredne studije Univerziteta u Alberti poput „Neposredna demokratija i aktivističko građanstvo na Zapadnom Balkanu: studije slučaja Bosne i Hercegovine“ tokom 2015.

 

 

tanja-petrovicTanja Petrović (ZRC SAZU) je viša naučna saradnica pri Istraživačkom centru Slovenske akademije nauka i umetnosti u Ljubljani. Predmet njenih istraživačkih interesa su preseci između lingvističkih, društvenih i kulturalnih fenomena u bivšoj Jugoslaviji. Autorka je i urednica više knjiga (uključujući i najnoviju publikaciju Ogledajući Evropu: ideje Evrope i evropeizacije u balkanskim društvima, Brill, 2014) i nekoliko članaka o lingvističkim i kulturalnim identitetima i procesima u postjugoslovenskim društvima.

 

 

ljubica-spasovskaLjubica Spaskovska (Univerzitet Egziter) je istraživačica na Univerzitetu u Egziteru, UK, gde je 2014. doktorirala s temom „Poslednja jugoslovenska generacija: omladinske politike i kulture u poznom socijalizmu“. Između 2009. i 2014. učestvovala je – ujedno kao istraživačica i kao saradnica – na projektu CITSEE pri Univerzitetu u Edinburgu. Njen članak „Polja trijumfa, sećanja i gubitka – o jugoslovenskom nadnacionalizmu i antinacionalizmu 1986–1991“, osvojio je 2011. studentsku nagradu za najbolji doktorski rad na godišnjem ASN skupu Univerziteta u Kolumbiji.