Otuđene ili „otete“ institucije u Srbiji

Gotovo celokupnu noviju istoriju Srbije obeležava takozvani problem slabih institucija. Tokom godina i decenija on se ispoljavao na različite načine – najeklatantnije kroz težnje svih izvršnih vlasti nakon uvođenja višestranačja 1990. godine da na određen način degradiraju zakonodavnu granu vlasti. Pored opstrukcije legislative, u  javnosti se kao drugi važan uzrok slabosti institucija često navodi i partokratija koja podrazumeva proces u kome vladajuće stranačke strukture sopstvenu organizaciju pozicioniranju i javnosti predstavljaju kao „moćniju alternativu“ klasičnim javnim institucijama. U tom pogledu smo poslednjih godina svedoci svojevrsnog nastojanja da se ovaj mehanizam partizacije minuciozno usavrši i praktično dovede do dovršetka. U tome se kao važan faktor koji doprinosi tome da institucije (ostanu) slabe javlja i subjektivna percepcija građana. Viđenje nespremnosti da institucije funkcionišu u javnom interesu se kod građana često veoma planski i sistematično podstiče kako bi se ojačala pozicija onih aktera kojim stvaranje različitih vidova oligarhije ide na ruku.

Dugogodišnje smerano zapostavljanje razvoja nezavisnih institucija sada kao svoju možda najzlokobniju posledicu ima fenomen otetih institucija oličenog u otvorenom skoro farsičnom  izokretanju javnog interesa u privatni sa ciljem temeljnog rastakanja i svakog oblika zajedničkog društvenog delanja. Tako smo svedoci da, u kulminaciji trijumfa izvršne nad zakodavnom vlasti, poslanici glasaju na zvuk zvona, inicijative građana ignorišu, a da se u složenim državnim sistemima od javnog značaja kakvi su zdravstvo, školstvo, bezbednost i pravosuđe, uvidi struke se ne uvažavaju, što dalje podrazumeva nepromišljene javne politike koje su neretko orijentisane ka kratkotrajnim dobicima su okvirima izbornih ciklusa.

Na ovom skupu želimo da atmosferi istinskog interdisciplinarnog dijaloga pokušamo da pružimo sistematičan uvid u fenomen otetih institucija, kao i da otvorimo diskusiju o različitim modalitetima uspostavljanja ponovnog poverenja građana u institucionalne obrasce društvenog delanja.

Na skupu će učestovati: Adriana Zaharijević, Božidar Filipović, Dalibor Petrović, Dejana Dedović, Dušan Spasojević, Jelena Kleut, Jelisaveta Petrović, Ljubica Slavković, Nikola Mlađenović, Rastislav Dinić, Tara Tepavac, Vladimir Cvetković i Vujo ilić.

Moderatori će biti Srđan Prodanović i Gazela Pudar Draško.

Skup je otvoren za javnost.