Otvoreni razgovori Srbija u Ivanjici

U petak, 15. septembra, u Ivanjici će biti održana javna debata „Kultura i sloboda govora“ u okviru serijala tribina Otvoreni razgovori Srbija. Ovu inicijativu je osmislila i organizuje Grupa za studije angažovanosti Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu sa ciljem da ustanovi jedan neformalni forum gde bi se kritički raspravljalo o regionalnim i lokalnim specifičnostima problema kroz koje prolazi celokupno društvo. Otvoreni razgovori Srbija u Ivanjici se organizuju u saradnji sa organizacijom KudeS – inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije, koja je poznata po organizaciji festivala „Nušićijada“.

U protekle dve decenije svedoci smo sve snažnije tendencije da se svaki oblik javne debate marginalizuje ili svede na nivo potpune farse koju bi „uzorni građani“ trebalo da ignorišu i aktivno izbegavaju. Nije teško uvideti da ovo „dobrovoljno“ napuštanje javne sfere usled sveprisutnosti spinovanja,  zamene teza i ostalih komunikacijskih manipulacija nekontrolisano uvećava moć elita koje kroje našu političku i ekonomsku svakodnevicu. Međutim, mnogo je manje očigledno u kojoj meri sam izostanak angažovanja utiče na to da se kao članovi istog društva sve manje međusobno poznajemo, manje povezujemo i radimo zajedno. Drugim rečima, jedna od perfidnijih posledica strateškog gušenja javne debate na svim nivoima se ogleda u tome da sve više jedni drugima postajemo daleki – uprkos očiglednoj činjenici da delimo slične nevolje.

Ovom inicijativom, Grupa za studije angažovanosti nastoji da stvori prostor za susret aktivista, intelektualaca i građana koji prepoznaju značaj javnog sučeljavanja mišljenja i društvenog angažmana. Osnovna ideja je razmena i poređenje različitih teorijskih uvida i praktičnih iskustava kako bi se na konkretnim primerima kroz kritičku raspravu – koja ne bi bila unapred ideološki ušančena ­– ostvario dublji uvid u društvenu stvarnost Srbije i lokalnih zajednica i time pokrenulo pitanje u kakvom društvu želimo da živimo.

Otvoreni razgovori Srbija organizuju se uz podršku Fondacije za otvoreno društvo i Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu.