Poboljšanje: kognitivno, moralno i poboljšanje raspoloženja

Institut za filozofiju i društvenu teoriju i Oksfordski centar za neuroetiku (Univerzitet u Oksfordu) zajednički organizuju međunarodnu konferenciju “Poboljšanje: kognitivno, moralno i poboljšanje raspoloženja”. Koorganizatori konferencije su Centar za promociju nauke i Centar za razvoj liberalizma, uz podršku Centra za etiku, pravo i primenjenu filozofiju. Konferencija će biti posvećena istraživanju različitih tema u vezi sa debatom o poboljšanju sa posebnim naglaskom na moralnom poboljšanju. Ovaj događaj će se održati u hotelu Park u Beogradu, od 14. do 16. maja 2013.


Možda najistaknutija tema u bioetici je poboljšanje ljudi. Poboljšanje u principu nije kontroverzno. Nema ničeg spornog u nastojanjima da se poboljšaju nečije kognitivne sposobnosti. Teza o kognitivnom poboljšanju postaje kontroverzna kada se pretpostavi da sredstva koja vode poboljšanju mogu biti biomedicinska i da je moralno opravdano da se ona koriste u nemedicinske svrhe, npr. u svrhu poboljšanja normalnog funkcionisanja.

Zagovornici biomedicinskog poboljšanja su , međutim, razvili različita stanovišta.
Jedno od njih se bavi problemom odnosa između kognitivnog i moralnog poboljšanja biomedicinskim sredstvima.

Poslednjih godina, ovaj drugi tip poboljšanja je zauzeo centralno mesto u debati o poboljšanju. Ingmar Person i Džulijan Savulesku su tvrdili da je čovečanstvu potrebno poboljšanje moralnog karaktera biomedicinskim sredstvima u svrhu smanjenja mogućnosti samoponištenja ili blažeg oblika onoga što oni zovu “konačna šteta”.
Oni tvrde da kognitivno poboljšanje povećava sposobnost uzrokovanja “konačne štete” kroz stvaranje sve moćnijih tehnologija. Jedan od onih koji su osporavali njihovu poziciju je Džon Heris, koji veruje da je kognitivno poboljšanje uglavnom dovoljno za moralno poboljšanje ljudi, dok moralno poboljšanje biomedicinskim sredstvima može da ugrozi njihovu slobodu.

Tokom prvog dana konferencije uglavnom će se debatovati o ovim problemima. Publika će imati priliku da čuje obrazloženje Džulijana Savuleskua o prvom stanovištu. Džon Heris će braniti drugo stanovište. Debati će se pridružiti Piter Singer, Ingmar Person, Nikolas Ejgar, Tom Daglas i drugi, koji će braniti specifična stanovišta u diskusiji o moralnom poboljšanju.

Drugi dan konferencije će otvoriti govor Pitera Singera, koji će se odnositi na odnos moralnog poboljšanja i povećanja ljudske sreće. Paneli tokom drugog i trećeg dana će se uglavnom usmeriti na različite oblike poboljšanja i razmatraće se njihova korisnost i moralno opravdanje.