Pravoslavna Crkva i gej zajednica

DEJAN MAČKOVIĆ

Rođen 03. decembra 1978. godine u Banja Luci. Osnovne studije završio je na Bogoslovskom fakuletu u Beogradu, a potom se bogoslovski usavršavao u Ženevi i Atini. Autor je nekoliko članaka i studija iz oblasti bogoslovlja. Zaposlen je u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Odnos SPC prema gej pravima i kulturi je višeslojan i često kontradiktoran. On se prelama kroz nesumnjivu ulogu geopolitike i države. Proces priznanja gej prva je za sada političko i pravno pitanje, i Crkva još nije prisiljena da se o njemu bogoslovski izrazi jer široke mase vjernika tu temu ne smatraju bitnom. Predanjska i bogoslovska osnova za korektan i konstruktivan odnos Crkve i gej pokreta postoji, no potrebno je da se detaljnije i iscrpnije istraži i usvoji u crkvenom tijelu. Pravoslavni odgovor na temu gej kulture će morati da bude negdje između krajnjeg seksualnog pesimizma i apsolutne apstinencije, sa jedne strane i  konzumerizma, egoizma, promiskuiteta i drugih stereotipa koji se pripisuju gej kulturi, sa druge strane.

Tim povodom, organizujemo online predavanje Dejana Mačkovića „Pravoslavna Crkva i gej zajednica“ u petak 9.10.2020. godine u 18 sati putem Zoom platforme: