Predstavljanje studije Milovana Pisarija „Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta“

Postoji zastrašujuća praznina u interesovanjima istoričara koji se bave Drugim svetskim ratom, a to je genocid nad Romima. Ignorisanje teme ujedinjuje, osim retkih izuzetaka, čitave naučne zajednice na Starom kontinentu i šire. Srbija u tome ne predstavlja izuzetak. Tom problemu i istoriji genocida nad Romima u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata, posvećena je knjiga Milovana Pisarija Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta.

Milovan Pisari (Milovan Pisarri, 1980) doktorirao je istoriju 2011. godine na Univerzitetu u Veneciji. U svom istraživačkom radu bavi se holokaustom, genocidom nad Romima, antifašizmom i problemima civilnog stanovništva pod okupacijom. Objavljuje članke u međunarodnim stručnim časopisima i redovno učestvuje na naučnim skupovima u Srbiji i inostranstvu. Trenutno radi kao nezavisni istoričar.

Realizaciju knjige je omogućio Forum za primenjenu istoriju, uz pomoć Fondacije Roza Luksemburg, kancelarija za Jugoistočnu Evropu (Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe).