Premijera dokumentarnog filma Slučaj „Psovanje“

Dvorana kulturnog centra Beograda
14. april 2015. u 12 sati

Film se emituje povodom objavljivanja knjige Predraga Krstića O čemu govorimo kada govorimo o psovanju: prilog jezičkoj ekologiji (Beograd: Institut za filozofiju i društvenu teoriju, 2014). Ovaj dokumentarni zapis oslikava put nastanka jedne filozofske studije o psovanju, od inicijalne inspirativne, ali maglovite ideje u koju je autor ipak imao poverenja, preko nesporazuma koje su u javnosti izazivale njene probne verzije, do konačne pisane i likovne forme koju je poprimila.

Kroz raznolika iskustva (sa)učesnika u stvaranju ovog (zlo)dela, njihova poimanja njegovog karaktera i značaja, te vlastitog udela u tom poduhvatu, film ukazuje na složene putanje, prepreke i često duhovite zaplete nastojanja da se u ovdašnjim uslovima napravi (ne)obična, poštena knjiga.
Po završetku projekcije, na koktelu u foajeu ispred bioskopske sale autori će razgovarati s gledaocima i potpisivati primerke.

Film traje 41 minut, scenario i režiju potpisuje „’Čvrsto jezgro’ kolektiva“, produkcija je BeeS, kamera, zvuk i montaža „Listak 2015.“