Razgovor o knjizi Džodi Din „Komunistički horizont“

„Komunistički horizont“

(Fakultet za medije i komunikacije, 2014)
Predavanje i razgovor će se održati u ponedeljak 8. juna 2015. u Kući kulture FMK (Terazije 34), s početkom u 18.30 časova. 


Učesnici:

– Džodi Din, autorka knjige
– Adriana Zaharijević, Institut za filozofiju i društvenu teoriju
– Aleksandar Matković, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Kolektiv Gerusija
– Aleksandar Fatić, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Fakultet za medije i komunikacije

U knjizi “Komunistički horizont“ autorka komunizam uzima kao ime za šest elemenata sadašnje situacije: 1) specifičnu sliku Sovjetskog Saveza i njegovog raspada; 2) prisutnu, sve moćniju silu; 3) suverenost naroda; 4) “ono zajedničko” i zajedničko dobro, 5) egalitarističku i univerzalističku želju koja razara kruženje u mestu i 6) partiju.

Pojam horizonta autorka shvata kao dimenziju iskustva koju nikada ne možemo izgubiti, čak i ako je ne vidimo. Horizont oblikuje našu situaciju i nužna je dimenzija naše aktuelnosti. U pogledu politike, komunizam je horizont koji uslovljava naše iskustvo i zahvaljujući kome nam se menja perspektiva; ponovo se javlja kao magnet za političku energiju zato što je bio i ostao alternativa kapitalizmu.

Predavanje Džodi Din je uvodno predavanje u međunarodnu konferenciju „Thinking Beyond Capitalism“ u organizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

 

Džodi Din (Jodi Dean) predaje političku teoriju i teoriju medija u Ženevi, u državi Njujork, SAD. U svojim istraživanjima i radovima bavi se prostorom i mogućnošću savremene politike. Bila je urednica časopisa Feminism and the New Democracy (1997), Cultural Studies and Political Theory (2000), Empire’s New Clothes: Reading Hardt and Negri (2004) i mnogih drugih.
Neke od njenih najvažnijih knjiga jesu: Solidarity of Strangers (1996), Aliens in America (1998), Publicity’s Secret (2002), Žižek’s Politics (2006), Democracy and Other Neoliberal Fantasies (2009), Blog Theory: Feedback and Capture in the Circuits of Drive (2010), The Communist Horizon (2013).