SAOPŠTENJE: Otvoreni razgovori Srbija
Kakvo društvo želimo: Kultura i sloboda govora

U petak, 15. septembra, onemogućeno je održavanje tribine u okviru inicijative Otvoreni razgovori Srbija u biblioteci gimnazije u Ivanjici. Tribina pod nazivom Kakvo društvo želimo: Kultura i sloboda govora trebalo je da okupi predstavnike lokalne zajednice i Grupe za studije angažovanosti Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda. O organizaciji tribine se dogovaralo nekoliko meseci unazad, bila je uredno najavljena i zakazana za 18 časova. Međutim, umesto domaćina i publike, učesnike tribine dočekala su zaključana vrata gimnazije. Direktor škole, kao i drugi predstavnici uprave, ostali su nedostupni za potencijalne odgovore.

Otvoreni razgovori Srbija inicijativa je Grupe za studije angažovanosti, čiji je primarni cilj izmeštanje iz beogradskih okvira tumačenja prilika u Srbiji. Rukovodeći se osnovnim pitanjem – kakvo društvo želimo? – Grupa je do sada posetila nekoliko gradova (Bor, Sombor, Loznicu, Pirot), u kojima je s lokalnim akterima diskutovala o lokalnim potrebama, poteškoćama u njihovoj realizaciji, specifičnostima sredine i njihovom uklapanju u zajednički kontekst društva u kome živimo. Realizacija ovih razmena nije uvek tekla s lakoćom, iako sama aktivnost ne poziva na podozrenje. Naime, kao što se i ovoga puta isticalo u saopštenjima za medije, Otvoreni razgovori Srbija su „neformalni forum gde bi se kritički raspravljalo o regionalnim i lokalnim specifičnostima problema kroz koje prolazi celokupno društvo. Ovom inicijativom, Grupa za studije angažovanosti nastoji da stvori prostor za susret aktivista, intelektualaca i građana koji prepoznaju značaj javnog sučeljavanja mišljenja i društvenog angažmana.“

Od samog početka prošle godine,inicijativa Otvoreni razgovori Srbija se suočavala sa teškoćama u organizaciji i realizaciji. Učesnici u Razgovorima su povremeno isticali da je slaba posećenost događaja i otkazivanje učešća govornika u poslednjem času posledica straha i implicitnog ili eksplicitnog pritiska. U više mesta u kojima smo gostovali nailazili smo na različite opstrukcije, u Loznici na primer, domaćini su nam otkazivali obećano gostoprimstvo pa su razgovori morali da budu premešteni na druge lokacije. U Boru i Somboru je sa druge strane vršen neformalni pritisak na naše koorganizatore koji se pre svega ispoljavao u naglom i izolovanom interesovanju lokalnih vlasti za planiranu temu razgovora. Ipak, do sada nismo bili sprečeni u nameri da održimo sam događaj. Budući da je reč o inicijativi istraživača i istraživačica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, inicijativi koja nipošto nije politička u uskom smislu te reči, pošto ne promoviše određene političke/stranačke opcije, pitamo se kako objasniti očigledno subverzivan karakter javnih rasprava u manjim sredinama u Srbiji – što iz perspektive Beograda često ostaje skriveno. Čini se posebno ironičnim da je tribina čija je tema bila kultura i sloboda govora, ućutkana pre no što je i dobila mogućnost da se izrazi.

Grupa za studije angažovanosti ovim saopštenjem želi da upozori na ovaj primer gušenje javne reči, dijaloga i kritičkog mišljenja. Na ovaj način, građani Ivanjice i učenici Gimnazije onemogućeni su da učestvuju u događaju koji poštuje kulturu dijaloga i nudi prostor za potencijalno drugačije promišljanje tema koje nisu prisutne u javnom prostoru lokalne zajednice. Ne samo da je time izveden čin gušenja slobode govora, koji je prikazan kao opravdan bez obzira na ono što bi možda bilo izgovoreno,već je zaustavljena i mogućnost razmene obrazovnih sadržaja upravo u instituciji koja baš tim veštinama i znanjima treba da osposobi svoje učenike, buduće aktivne učesnike života u zajednici.

Najava: Otvoreni razgovori Srbija u Ivanjici