Seminar o knjizi Branka Milanovića
Globalna nejednakost: Novi pristup za doba globalizacije

Knjiga „Globalna nejednakost: Novi pristup za doba globalizacije“ predstavlja nastavak rada na empirijskom istraživanju globalne nejednakosti, u kojoj Branko Milanović proširuje svoje dosadašnje nalaze da bi postavio temelje za teorijski zasnovano razumevanje evolucije nejednakosti. Istražujući problem dohodovne nejednakosti iz globalne, ali i nacionalne perspektive (renta od državljanstva), Milanović pokreće i s njim povezana politička pitanja ustrojstva države i međunardonog poretka.

Seminar će otpočeti kratkim izlaganjem Branka Milanovića, a diskusanti su:

Petar Bojanić (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Božo Drašković (Institut ekonomskih nauka), Nevena Kulić (European University Institute), Mlađan Mrđan (EBS Universität für Wirtschaft und Recht), Alpar Losoncz (Univerzitet u Novom Sadu), Sanja Filipović (Univerzitet Singidunum), Aleksandar Stojanovic (International University College of Turin), Marjan Ivković (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Đurđa Trajković (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Irena Fiket (Institut za filozofiju i društvenu teoriju) i Mark Losoncz (Institut za filozofiju i društvenu teoriju)

Diskusiju će moderirati Gazela Pudar Draško (Institut za filozofiju i društvenu teoriju).

Branko Milanović (1953), jedan je od vodećih savremenih svetskih ekonomista. Ekonomski fakultet završio je 1977. godine na Univerzitetu u Beogradu, a doktorirao na istom fakultetu tezom o ekonomskoj nejednakosti u Jugoslaviji 1987. godine. Od 1990. godine radi u istraživačkom departmanu Svetske banke u Vašingtonu, u odeljenju koje se bavi analizom siromaštva, nejednakosti i anketama o domaćinstvima. (visiting presidential professor at City University of New York Graduate Center and affiliated senior scholar at the Luxembourg Income Study)

Već deset godina predaje kao profesor po pozivu na Univerzitetu Džon Hopkins, a od 2005. i na Univerzitetu Marilend i u Karnegijevoj zadužbini za međunarodni mir u Vašingtonu. Objavio je veliki broj članaka o metodologiji merenja nejednakosti i analizi nejednakosti prvo u zemljama u tranziciji, a zatim i o globalnoj nejednakosti i globalizaciji.

Autor je više knjiga, među kojima su Income, Inequality, and Poverty during the Transition from Planned to Market Economy (1998) Worlds Apart: Measuring International and Global Inequality (2005), Global Inequality: A New Approach for the Age of Globalization (2016) koju je izdala Akademska knjiga (2016).