SLUČAJ KONSTANTINOVIĆ: TEORIJSKA MISAO I DRUŠTVENI ANGAŽMAN

Decenijama se u ovdašnjem – više javnom nego stručnom – diskursu vodi studiozna ili usputna, ali uvek vehementna polemika oko karaktera, uticaja i dometa misli Radomira Konstantinovića. Njegovi filozofski, književni i književnoteorijski radovi, njegov antiratni društveni angažman i kritika palanačke samodovoljnosti nailazili su na zdušno odobravanje jednih i nepodeljenu osudu drugih protagonista srpske intelektualne scene.

„Konstantinović“ je tako postao nešto kao šifra, jedna samorazumljiva i ne(do)čitana lozinka, moneta za obračune ili potkusurivanja u aktuelnim, pre svega političkim sporovima. Njegov obimni opus, bilo da je viđen kao spasonosan ili zarazan za srpsku kulturu, na taj način lišen je temeljnije analize, a istinski izazov koji upućuje pacifikovan.

Da li izostanak takvog pristupa ukazuje na siromašenje i jačanje jednodimenzionalnosti jedne kulture ili je upravo pravedna sudbina snašla jedan usamljeni, nepotrebni ili uzaludni, pokušaj njenog „pročišćenja“? Da li „Konstantinović“ ostaje izolovani svedok naših lutanja u kulturnoj politici, obrazovnim praksama i društveno-humanističkim naukama – kako krajem šezdesetih godina prošlog veka tako i, možda naročito, od druge polovine osamdesetih preko smene milenijuma sve do danas – ili je naprotiv, njihova žrtva?

U nameri da ponudi relevantne i inspirativne odgovore na ova i srodna pitanja, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu organizuje okrugli sto:

 

SLUČAJ KONSTANTINOVIĆ: TEORIJSKA MISAO I DRUŠTVENI ANGAŽMAN

– POVODOM KNJIGE RADIVOJA CVETIĆANINA KONSTANTINOVIĆ. HRONIKA

Na okruglom stolu želimo da tematizujemo filozofske, književne i kulturne aspekte dela Radomira Konstantinovića, kao i njegov javni angažman, u svetlu novoobjavljene monografije Radivoja Cvetićanina.

Verujemo da bi ovako zamišljena rasprava reprezentativnih neistomišljenika dala važan doprinos ili barem impuls otvaranju stručnih i pitanja od opšteg interesa vezanih za Konstantinovićevo delo. Takođe, ovaj događaj je prilika da se oživi debata i na jednom mestu čuju različiti glasovi na našoj intelektualnoj sceni.

 

Učesnici:

Branislav Jakovljević / Stanford University, USA

Aleksandar Jerkov / Filološki fakultet, Beograd

Ivan Milenković / Radio Beograd 3

Latinka Perović / istoričarka, Beograd

Gazela Pudar Draško / Institut za filozofiju i društvenu teoriju

Duško Radosavljević / Fakultet za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić“

Branko Romčević / Fakultet bezbednosti, Beograd

Vladimir Zorić / University of Nottingham, UK

Uvodna napomena
Radivoj Cvetićanin

Moderatori
Milivoj Bešlin, Predrag Krstić