Uručena godišnja nagrada „Miladin Životić“ Akselu Honetu

Sećajući se filozofa Miladina Životića, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu dodeljuje nagradu za kritički angažman vodećim teoretičarkama i teoretičarima čije delanje proizvodi značajne odjeke u društvenoj praksi. Nagrada je uručena na Kolarcu 21. juna, nakon čega je Aksel Honet održao predavanje „Democracy and the Division of Labor. A blind spot in political philosophy“.

SliderAksel Honet je profesor na Odeljenju za filozofiju Univerziteta Kolumbija u Njujorku i doskorašnji dugogodišnji direktor Instituta za društvena istraživanja u Frankfurtu, institucionalnog lokusa čuvene ,,Frankfurtske škole”. Aksel Honet je ključna figura današnje Frankfurtske škole, odnosno kritičke teorije, interdisciplinarne tradicije mišljenja koja se razvija od 1930-ih i koja nastoji da promisli složene uzroke koji dovode do toga da istinska društvena emancipacija – prevazilaženje svih formi društvene nepravde i dominacije i obezbeđivanje resursa neophodnih za dostojanstven život svim ljudima sveta, što današnji stepen tehnološkog razvoja svakako omogućava – do danas nije ostvarena.

30. jun 2019.
Aksel Honet
Danas
Nešto je od samog početka bilo pogrešno u socijalističkom pokretu

Nagrada Miladin Životić dodeljuje se izuzetnim pojedincima koji su uvek ispred drugih, koji streme napretku i promeni, podstaknuti hitnošću trenutka i željom da budu brži od snaga koje rastaču zajednice.

Prva nagrada za kritički angažman dodeljena je Džudit Batler 18. juna 2018. godine u Rijeci, gde je održana konferencija Kritika nasilja sada u koorganizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci.