Trajanje projekta: April 2021-Maj 2022

Donator: Švajcarska amdasada u Prištini

Nosilac: NGO Aktiv, Kosovska Mitrovica

Partneri: Evropski pokret u Srbiji

Istraživački tim IFDT-a: Aleksandar Pavlović, Stefan Gužvica

IFDT u periodu maj 2021/ maj 2022 sprovodi projekat “Unapređenje srpsko-albanskog prijateljstva: multijezični portal za dostupniji pristup zajedničkim sadržajima za obrazovanje i pomirenje”. Projekat podrazumeva administraciju i unapređenje višejezičnog vebsajta Srpsko-albansko prijateljstvo (https://srb-al.emins.org/) i sprovodi se u saradnji sa NGO Aktiv iz Kosovske Mitrovice i Evropskim pokretom u Srbiji, a uz podršku Švajcarske ambasade u Prištini.

 

Cilj projekta je da dovede u pitanje ukorenjene neprijateljske percepcije kroz predstavljanje obimne građe o primerima prijateljstva, saradnje, alternativnih odnosa, realizovanih ili neispunjenih političkih projekata, koji karakterišu balkanski region i nude alternativne priče u odnosu na one koje se prečesto neguju u medijima, obrazovanju i naučnom diskursu.

 

Vebsajt je pokrenut 2019. godine u okviru inicijative „Towards the Politics of Serbian-Albanian Friendship“ Evropskog pokreta u Srbiji i IFDT-a uz podršku Evropskog fonda za Balkan. Ova inicijativa predstavljala je finalnu fazu ambicioznog projekta „Democratization and Reconciliation in the Western Balkans“ koji je sproveden u 6 zemalja regiona.

 

Tokom realizacije, vebsajt će narasti na 1500 postova i obuhvatiti obimnu internet bazu koja  će pružati tekstualno, dokumentarno i vizuelno znanje o srpsko-albanskim odnosima na srpskom, albanskom i engleskom jeziku. Građu čine:

  • Pedesetak knjiga o srpsko-albanskim odnosima, posebno onih koje imaju afirmativni karakter ili teže pomirenju;
  • Više stotina pojedinačnih radova pedesetak autora iz svih oblasti srpsko-albanskih odnosa;
  • Video bazu koja sadrži dvadesetak intervjue s istaknutih srpskim i albanskim intelektualacima ili javnim ličnostima, kao i lokalnim akterima širom Kosova, koji su ponudili odgovore na teme o mogućnostima istorijskog pomirenja, prijateljstva i unapređenja saradnje između Srba i Albanaca;
  • Obiman material od preko hiljadu jedinica o srpsko-albanskom dijalogu objavljen na medijima na srpskom i engleskom jeziku od 2018. godine do danas;
  • različitu arhivsku građu, poput poznatijih dokumentarnih i/ili igranih filmova i informacija o zajedničkim publikacijama, pozorišnim predstavama, javnim ličnostima i glumcima koji su živeli u obe sredine, linkove za prethodne važne projekte i drugo.

Vebsajt, tako, nudi mnoštvo primera prijateljstva, saradnje, zajedničkih istraživanja, intervjue, edukativni sadržaj o srpsko-albanskim odnosima, knjige, dokumente i tekstove od zajedničkog interesa i drugu srodnu građu, koju nastojimo da popularizujemo i učinimo široko dostupnom.

U okviru projekta predviđene su i  promotivne aktivnosti i promocija projekta u Mitrovici i Beogradu.